Водећи људи Кошаркашког савеза Србије, председник Драган Ђилас и потпредседници задужени за женску и мушку кошарку, Ана Јоковић и Дејан Бодирога, изнели су на конференцији за медије у Кући кошарке, своје утиске о недавном жребу одржаном у намачком Фрајзингу за квалификације за првенства Европе 2013. године. Челници КСС коментарисали су тренутну ситуацију у Савезу и најавили нове акције у следећој години.

– Жреб у Фрајзингу схватамо као почетак новог циклуса у коме верујемо да ћемо имати много више успеха. У претходном периоду нисмо задовољни постигнутим резултатом на Еуробаскету у Литванији. Није остварен примарни циљ, пласман на квалфикациони турнир за Олимпијске игре. Верујем да бисмо смо се пласирали и у комплетном саставу имали велике изгледе да се боримо за медаљу у Лондону. Међутим, поносимо се резултатима млађих категорија, великим помаком у организационом смислу, све већим бројем спонзора и донатора, који гарантују финансијску стабилност. Очекујем да ћемо од јесени имати довољно средства да уложимо у развој регионалних центара, без којих не може бити напретка наше кошарке – истакао је Драган Ђилас, председник КСС и најавио да због политичких обавеза, предстојеће кампање и парламентарних избора узима медијски тајм-аут што се тиче кошарке, како се његова функција у Савезу не би злоупотребљавала.

Председник КСС обелоданио је да је постигнут договор са селектором Душаном Ивковићем да предводио наш најбољи тим у квалфикацијама и Европском првенству у Словенији 2013. године:

– Није било дилеме око наставка сарадње са Душаном Ивковићем. Никако не можемо да заборавимо Ивковићеве претходне резултате и огроман допринос српској кошарци. Једино је било питање његових година, али ако може да води врхунски клуб као што је Олимпијакос, може и репрезентацију. Због једног неуспеха ниједан селектор не може да изгуби поверење, став је новог руковдства Савеза. Наше је да им помогнемо, пружимо још већу подршку у остварењу зацртаних циљева. Желимо да остваримо што бољи резултат у Словенији. Поседујемо квалитет, а знамо да ћемо имати велику подршку навијача. Предстоје нам квалификације. Сви играчи који су наступали у Литванији изразили су спремност да играју, а са новим кандидатима биће обављени разговори – закључио је Драган Ђилас.

Потпредседник КСС задужен за мушку кошарку, Дејан Бодирога, још једном се осврнуо на жреб у Немачкој:

– Добили смо веома јаку групу, репрезентацију Црне Горе, најтежег ривала из трећег шешира, селекцију Израела који све више напредује. Ова три тима бориће се за прва два места која директно воде на Европско првенство. Естонија, Словачка и Исланд су свакако доста лакши ривали, али заслужују поштовање. Играћемо пет мечева у Србији, али већ сада је сигурно да нећемо све дуеле играти у Београду. Има доста заинтересованих градова који би да буду домаћини репрезентацији, али ћемо у договору са селектором Ивковићем ускоро донети коначну одлуку– најавио је Дејан Бодирога.

Ана Јоковић, потредседница КСС, задужена за женску кошарку оптимиста је у погледу пласаман наше селекција на ЕП у Француској 2013. године упркос тешкој квалификационој групи:

– Да не верујем у успех и пласман на шампионат у Француску, сигурно би своју функцију уступила неком другом. Очекује нас велика борба са сјајном селекцијом Црне Горе која је на прошлом Еуробаскету због само једног кикса остала без медаље. Пољска је велика непознаница због смене генерација, а селекције Естоније и Швајцарске показују напредак и не треба их потцењивати. Нови селектор Марина Маљковић већ 26. децембра окупиће 20 репрезентативки у Ковилову, како би што спремније дочекали старт квалификација. Оно што охрабрује је чињеница да ниједна кошаркашица није одбила позив и да ће на окупу бити све најбоље играчице које Србија тренутно има – подвукла је Ана Јоковић.