Женска сениорска репрезентација Србије савладала је данас, у дворани Визура спорт, одговарајућу селекцију Чешке у другом контролном мечу у склопу припрема за Светско првенство. Наше најбоље кошаркашице реванширале су се за пораз дан раније (86:89) и бољом игром у других 20 минута оствариле убедљив тријумф: Србија – Чешка 72:56 (15:14, 19:22, 20:14, 18:6).

За разлику од утакмице одигране у среду, Србија је добро започела меч и повела са 9:4 после пет минута. Ниједна од екипа није успела у првих 20 минута да стекне већу разлику, екипе су се углавном смењивале у вођству, па је на полувремену чешки тим имао два поена предности – 34:36.

Других 20 минута припали су селекцији Србије која је ове две четвртине добила са укупно 18 поена разлике. Равноправна борба водила се до финиша треће деонице, када је Тамара Радочај покренула екипу. Две тројке Марине Марковић донеле су Србији двоцифрену предност 62:51, почетком последњег периода и практично је већ тада меч био решен. Чешка у завршници није успела да припрети (Чехиње су шутирале у знатно нижем проценту него у првој утакмици), а српски тим је поправио скок игру у односу на дуел одигран у среду.

– Сакупили смо 37 скокова, више ухваћених лопти од Чешке која је озбиљан тим, један од најбољих на свету. Дала сам данас шансу свим кошаркашицама. Показале су помак и доказале да заслужују пажњу. Тим побеђује. Која год да је петорка на паркету, када је присутна тимска игра, Србија може јако далеко. Без тога не можемо ништа. Играмо против изузетно јаких репрезентација и не смемо себи да дозволимо „жуте минуте“, а камоли целе четвртине. Има позитивних ствари на којима морамо да инсистирамо и да падове у игри сведемо на минимум. Имамо још седам дана до поласка на Шампионат у Турској. Нормално је да је присутна позитивна тензија код свих. Имамо 14 играчица, остаје још мало прилике и мало борбе за све – рекла је селекторка женске сениорске репрезентације Србије, Марина Маљковић.

СРБИЈА: Радочај 11, Чађо 7, Крњић 6, Јовановић 5, Бутулија 6, Ајдуковић 5, М. Дабовић 7, Рад 2, Марковић 8, Мандић, Орозовић 2, А. Дабовић 13.

ЧЕШКА: Весела, Стејскалова 12, Хејдова 2, Ханушова 16, Бургрова, Бартонова 2, Виоралова 2, Елхотова 6, Кулихова 6, Печкова 8, Витекова, Седлакова 2.