Сениорска мушка репрезентације Србије допутовала је данас поподне у Рогашку Слатину из Крањске Горе, где је боравила протекле две недеље припремајући се за Европски шампионат који се у Словенији одржава од 4. до 22. септембра.

Своје утиске о ономе што је до сада урађено изнео је селектор наше репрезентације, Душан Ивковић:

„У последње две недеље у Крањској Гори, имали смо идеалне услове за рад. Играчи су изванредно тренирали и њихов однос према тренинзима и репрезентацији био је за сваку похвалу. Могу да кажем да смо реализовали све што је било планирано и да сам веома задовољан оним што смо урадили“, каже селектор српске репрезентације.

Ипак, оно што брине Душана Ивковића је здравствени билтен, који није повољан за наш национални тим.

„Повреда Стефана Бирчевића, која је такве природе да он неће моћи да настави припреме, умногоме је искомпликовала ситуацију, пошто је он практично био једини играч на својој позицији. То је за нас озбиљан хендикеп, тим пре што се Бирчевић изванредно уклопио у тим и сјајно радио. Јако је тешко поднео повреду која га је одвојила од репрезентације и прилике да дебитује за национални тим. Због тога смо на припреме позвали младог Луку Митровића, који ће се од понедељка прикључити екипи у Рогашкој Слатини“, каже Душан Ивковић и додаје да је тренутно ван редовног тренажног процеса и млади плејмејкер Василије Мицић:

„Мицићева повреда није толико тешка, али захтева специјални режим уз рад мањег интензитета. Он ће у понедељак обавити контролне прегледе и надамо се да ће се после тога постепено вратити у редовни режим тренинга. Ипак, Мицић сигурно неће бити спреман за прве контролне утакмице које ћемо од 2. до 4. августа одиграти на турниру у Цељу.“

Селектор Србије каже да ће главни циљ у наредних неколико дана бити уигравање тима:

„После напорног рада који смо форсирали у Крањској Гори, нови микро-циклус у Рогашкој Слатини, биће највише посвећен уигравању линија тима пред прве контролне утакмице које нас очекују. У тиму имамо велики број дебитаната и неопходно је да се они уклопе и прихвате принципе игре. Ово уигравање и уклапање нових играча сигурно би било много лакше да је ту Милош Теодосић, који са капитеном Ненадом Крстићем представља опробани тандем и сигурну сарадњу у игри два на два.“

Ипак, време повратка у тим првог плејмејкера репрезентације после повреде од које се опоравља у Београду, и даље је неизвесно.

„Последње информације од доктора Радовановића и кондиционог тренера Зимоњића, који су у Београду са Теодосићем, говоре да његово укључивање у тим неће бити тако брзо као што се очекивало. У случају да ствари крену таквим током да се његов наступ на Шампионату доведе у питање, био би за нас то немерљив губитак, у смислу квалитета, али и искуства које је неопходно тиму са великим бројем нових играча“, каже Душан Ивковић.

Репрезентација Србије је данас (недеља) допутовала у Рогашку Слатину и играчи су добили дан одмора. Од понедељка се наставља са ритмом од два тренинга дневно, све до четвртка, када екипа одлази у Цеље на турнир „Лашко Гроуп“, на коме ће од 2. до 4. августа играти против селекција Турске, Летоније и Словеније. Немања Бјелица је добио слободан дан (понедељак) да би отпутовао у Истанбул, где ће обавити прегледе и бити представљен у свом новом клубу, а од уторка наставља припреме са репрезентацијом.