Селектор репрезентације Србије, Душан Ивковић тешко је проналазио речи објашњења за лош почетак у дуелу са селекцијом Грчке и 34 примљена поена у првој четвртини која су одлучила питање победника и оставила наш тим без пласмана у додатне квалфикације за Олимпијске игре следеће године:

– Изгубили смо необично и неочекивано. Грци су сигурно били бољи, али кад кажем необично, то значи да смо изгубили на начин на који нисам могао да претпоставим. Практично смо изгубили у првој четвртини у којој смо примили рекордна 34 поена, што мислим да се није десило у дуелу тимова исте категорије. Ово је ипак била кључна утакмица, зато је тешко разумети тако лош почетак. Разговарао сам са играчима, покушавао да нађем разлоге, међутим сад једноставно нисам у стању да их пронађем. Поготово што смо све три следеће четвртине успели да добијемо – истакао је селекторИвковић.

Искусни стручњак прихвата одговорност, иако је много фактора, пре свега здравствени билтен, утицао да се не оставри зацртани циљ на Еуробаскету 2011.

– Сигурно је да сам најодговорнији, али истовремено немам објашњење. Откако сам почео да радим, као млад тренер, водио сам преко 1000 утакмица и ово ми се никад није догодило. А како се осећам? Лоше. Тешко јесте, пораз треба да се прихвати и не треба да се траже апсолутно никаква оправдања. Што се тиче личне одговорности, моја је највећа и мени је лако да је прихватим. Међутим, са свим својим знањем и искуством, нисам могао да претпоставим што ће се догодити. Оно што стоји је да су све то млади играчи, далеко од свог зенита. Ово им је велика школа за будућност. Немам право да тражим никакво оправдање, али ми нисмо били онај исти тим који се припремао четири године. Сада се види колики је хендикеп одсуство Величковића, колико је он био присутан, као лидер, носилац игре, који је спреман да поведе овај тим. Видели сте у ком саставу смо завршили данашњу утакмицу, после пет личних грешака бекова које смо имали на располагању. Нисмо могли да рачунамо на Рашића, Тепића који се укочио. И поред свих пехова, шампионат није смео да се завршиовако – уверава Душан Ивковић.

Следи последња утакмица на шампионату, борба за седму позицију и дуел са селекцијом Словеније:

– Треба да будемо достојанствени и да будемо тим на утакмици са Словенијом. Ја ћу држати тим на окупу, у смислу досадашњег система и организације. Опет смо без тренинга, изреаговаћемо једним састанком, али биће тешко припремити утакмицу која не доноси ништа и само је питање поноса. У обавези смо да играмо и једанаесту утакмицу на ЕП, таква су правила. Људи који су одговорни за систем такмичења и распоред мораће да реагују после овог турнира – закључио је селектор репрезентације Србије, Душан Ивковић.