Најбољи српски кошаркаши 24 часа пре почетка меча са селекцијом Немачке одрадили су тренинг у „Шиаулаи Арени“. Најпре су изабраници селектора Душана Ивковића радили у теретани, а затим у дворани увежбавали акције и разрађивали тактику пред четврти меч на шампионату, који долази после дана паузе који је добродошао и био од велике користи свим нашим играчима.

– После пет дана боравка у Шиаулаиу, први пут пут смо били у ситуацији да изађемо из хотела, опустимо играче, да их освежимо и доведемо у неко нормално стање пред веома важне мечеве против Немачке и Француске– истиче селектор Ивковић.

Селектор репрезентације Србије, рекапитулирао је учињено на претходне три утакмице и нагласио колико је битна припрема тима пред меч са селекцијом Немачке:

– Што се тиче психологије, требало би да смо у добром стању, јер смо свесни, да сходно циљевима које смо поставили, шампионат за нас почиње утакмицом против Немачке. За нама су три утакмице које су нам обезбедиле пласман у другуазу Европског првенства. То значи да смо имали до сада само једнуи велику победу- против Италије. Против Летонаца смо доста осцилирали, док смо против Израела одиграли слабо и тај меч треба да нам послужи као наук и велика опомена. Ипак, велика је ствар што смо побеђивали на утакмицама у којима смо слабо играли.

Душан Ивковић је још једном поновио колико цени селекцију Немачке и предочио како се мора играти против Дирка Новицког и његових саиграча:

– Немачка је потпуно дефинисан тим, који је укључивањем Дирка Новицког и Криса Кејмана добио огроман квалитет. Њихове главне карактеристике су прецизност и дисциплина. Имају одлична решења у игри пет на пет у сет нападима. Ако би покушали у таквој консталацији снага са њима да се надигравамо, а знамо како Новицки решава такве ситуације, шансе би нам биле минималне. Морамо да будемо стрпљиви, да форсирамо наш стил игре. У одбрани је потребно да имамо много корекција у игри „један на један“ против Новицког. Дирк на свакој утакмици потроши 20 лопти, али има одличан проценат успешности. Центар Кејман је један од најјачих играча на тој позицији и у НБА, поседује одличну технику и остале кошаркашке елементе. Агресивност такође мора бити на високом нивоу да би могли да се боримо за победу- истиче селектор репрезентације Србије.

Селектор Ивковић се на крају осврнуо и на здравствени билтен својих изабраника:

– На жалост после првих напора и три одигране утакмице имамо проблема са повредама. По препоруци лекара Теодосић и Рашић су вежбали само у теретани, у дворани су шутнули само по неку лопту. Паунић је боље, иако има хематом у пределу метатарзалне кости. Због свих тих проблема није лако организовати тренинг, са пет бекова и пет високих играча. Надам се да ће сутра сви бити боље, јер тренираћемо и у недељу пре подне. Тим је током припрема навикао да тренира у том термину и да сваку утакмицу постављамо на терену– закључио је селектор репрезентације Србије, Душан Ивковић.