Тачно у подне у Кући кошарке, Душан Ивковић, селектор сениорске репрезентације Србије, започео је брифинг са представницима медија које су интересовале најновије информације око почетка припрема и списка кандидата за предстојеће квалификације за Европско првенство 2013. године у Словенији.

– Уместо у понедељак, скраћење списка на 18 играча који ће почети припреме и комплетан Стручни штаб објавићемо 28. јуна. Ове недеље венчавају се Новица Величковић и Немања Бјелица, тако да ће готово сви репрезентативци бити у Београду. Лекарска комисија на челу са доктором Радовановићем имаће времена да одреагује, види да ли неко од кандидата има проблема са повредама после тешких и исцрпљујућих сезона у клубовима.

Селектор Ивковић најавио је могућност да се на списку кандидата за наступ у квалификационим мечевима за Еуробаскет у Словенији нађе и Владимир Мицов:

– Поткрала се грешка приликом објављивања ширег списка кандидата прошле недеље. Имао сам озбиљне информација да је Мицов теже повређен, да су у питању лигаменти. Догодио се пропуст који је вероватно последица мог оптерећења у финишу сезоне, обавезама у Олимпијакосу. Разговараћу са Владимиром, ускоро ћемо се видети. Због игара које је пружао ове сезоне свакако заслужује да се нађе на списку кандидата.

Упитан да оцени од кога највише очекује од потенцијалних кандидата, Ивковић се осврнуо на седам дебитаната:

– Очекујем много од младих кошаркаша. Понављам још једном, наш примарни циљ је да се пласирамо на Европско првенство, али ништа мања је обавеза да афирмишемо младе играче, да за ова два месеца унапредимо што више њихову индивидуалну технику и тактику.

Селектор је на крају осврнуо на ривале и закључио да Србију чека тежак посао у квалификацијама и да је за успех потребна максимална посвећеност и озбиљност.

– Овај циклус неће бити лак. Играче очекује велики напор, одиграће за четири недеље десет утакмица. Црну Гору поштујемо, најбоље их познајемо. Израел смо тешко победили на Европском првенству у Литванији. Тренутно не знамо превише о Словачкој, Естонији и Исланду, али ће наш Стручни штаб до дуела са њима обезбедити све потребне информације.