Тренинг пред меч са ЛитванијомРепрезентативци Србије одмах по доласку у Виљнус прионули су на посао како би се што боље припремили за другу фазу Еуробаскета 2011. Најпре је одрађен тренинг у теретани хотела „Ла Меридијен“, а затим су изабраници селектора Душана Ивковића имали прилику да 60 минута проведу у „Виљнус Арени“, упознају се са паркетом и обручима, јер их сутра од 20 часова очекује први дуел у групи „Е“ против домаће селекције Литваније.

– Тек смо у хотелу урадили пристојних 60 минута у теретани. Морали смо да водимо рачуна да се играчи не охладе, јер смо затим морали до дворане која је удаљена 20 километара. Имали смо кошаркашки тренинг од само сат времена и заиста ми није јасно зашто смо имали на располагању тако кратак термин за рад. Међутим, тако је одлучио организатор и тако је за све екипе – истакао је селектор репрезентације Србије, кога је испред „Виљнус Арене“ сачекало више од 50 српских и литванских новинара.

Помоћни тренер у Стручном штабу репрезентације Србије, Саша Никитовић, гледао је све мечеве групе „А“ и пренео селектору све потребне информације о наредним противницима: Литванији, Шпанији и Турској:

Тренинг пред меч са литванијом - Дуда Ивковић– Одрађен је квалитетан скаутинг. Добро смо упознати о квалитетима свих ривала. Литванија гаји кошарку са јаком игром у транзицији. Имају заиста добре шутере, а њихова спољна линија шутира, у досадашњем делу шампионата, за три поена око 50 одсто успешности. Морамо да их зауставимо и да будемо агресивни у одбрани. Покушаће да искористе предност домаћег терена, бодриће их 11.000 навијача. Жељни су да се искупе за убедљив пораз од Шпанаца. Имају императив победе, што је понекад мач са две оштрице. На нама је да издржимо притисак, будемо мудри и лукави.

Новинари су Душана Ивковића, подсетили на последњи меч Србије и Литваније, на Светском првенству у Турској прошле године у борби за треће место и бронзану медаљу:

– Овај састав селекције Литваније се доста разликује од прошлогодишњег. Тим из Турске је имао више енергије и већу мотивацију, док је овај са Јаскевичијусом, Каукенасом, Сонгалиом и Лавриновичем доста искуснији.

На питање о здравственом билтену репрезентативаца Србије, селектор Ивковић је дао веома кратак одговор:

– Није гори него што је био. Неки играчи играју под доста јаким боловима и због тога имају велике проблеме током игре.

Тренинг пред меч са Литванијом - Коста Перовић Савановић у разговору са литванским репрезентативцима