Пуне трибине на отвореним теренима спортског центра „Таш“ у Алексинцу, одличан баскет, забавни програм и поклони за посетиоце обележили су овогодишњи Меморијални баскет турнир „Мића Пројовић“, који је посетио РОДА 3×3 караван.

На турниру је, у јуниорској конкуренцији, прво место освојила екипа „Јуниори Србије“, док су победници у сениорској категорији момци из тима “Змајеви“.

Од укупно 16 екипа, колико је учествовало у сениорској конкуренцији, друго место припало је екипи „Тропа де Елите“ након пораза у финалу од тима „Змајеви“ (резулатат 17-21), а треће место освојила је екипа „3×3 Крагујевац“. Прва два места у обе конкуренције награђени су спортском опремом КСС-а, док су победници освојили и новчане награде. Екипа „Змајеви“ се овом победом пласирала на финални турнир РОДА 3×3 првенства Србије.

Награде победницима турнира су уручили почасни гости турнира: Ана Јоковић, потпредседница КСС за женске селекције, Душан Пројовић, потпредседник КСС за такмичење, Дејан Димитријевић, председник Кошаркашког савеза Београда, специјални гост тренер Бошко Ђокић,  као и представници локалне самоуправе Алексинца.

Спонзори турнира – трговински ланац РОДА, Триглав осигурање и Бустер енергетско пиће, обезбедили су грицкалице, освежења као и занимљиве поклоне за посетиоце турнира.

Домаћа лига у баскету је најмасовнија на свету, а производ те масовности је ранг наших играча и клубова. Српска федерација је убедљиво на првом месту, са великом предношћу у односу на другопласирану Словенију.

Један од највећих квалитета овог турнира, по речима свих који прате овај спорт у Србији, јесте публика која редовно испуњава трибине Спортског центра “Таш” до последњег места.

Поред такмичарског, као и сваке године, алексиначки турнир се издвојио по пратећем програму и манифестацијама током целог дана, а публика је била у прилици да освоји и бројне награде. Организатори су традиционално посебну пажњу посветили деци са ометеним развојем и обезбедили су бројне поклоне члановима Мале домске заједнице Установе за децу и младе “Христина Маркишић”, одиграна је и хуманитарна ревијална утакмица организатора и гостију турнира, а награде су учесници такође поклонили овој установи.

Турнир је пре седам година организован у част истакнутог кошаркашког радника Милорада Миће Пројовића, а осмислили су га његови ученици који су радећи са њим заволели кошарку. Почео је као турнир аматера, заљубљеника у кошарку, али је експанзијом баскета 3×3 међу првима уврштен у званични програм државног првенства.

Као и сваке године турнир је посетио велики број познатих личности из света кошарке. Организацију седмог “Меморијалног турнира Мића Пројовић” ове године је помогао кошаркашки клуб Јастребац и Канцеларија за младе општине Алексинац. Квалитет баскета је оправдао очекивања људи из Савеза, као и публике, а Алексинац се још једном показао као одличан домаћин у коме сви учесници, како они на терену, тако и ван њега, уживају у периоду трајања турнира.

РОДА 3×3 КАРАВАН – Преглед победника:
3×3 Крагујевац: екипа „Нови Сад Ал Вахда 3×3“
3×3 Сремска Митровица: екипа “Лиман”
3×3 Ужице: екипа “Олимп”
3×3 Београд: екипа “Лиман”
3×3 Свилајнац: „Зеро бет Свилајнац“
3×3 Чачак: екипа „Гостионица Младост“
3×3 Нови Сад: екипа „Маyа Беровић“
3×3 Алексинац: екипа „Змајеви“

На реду РОДА 3×3 каравана су турнири:
Сомбор (21. јул), Параћин (22. јул), Краљево (23. јул), Ниш (29. јул), Зрењанин (3. август) и Чајетина (13. август).

Последња станица је Београд, где ће се 19. августа одиграти финални турнир РОДА 3×3 првенства Србије.