Одбројавање до почетка Европског првенства у Словенији приводи се крају, баш као и припреме најбољих кошаркаша Србије за премијерни дуел на „Еуробаскету 2013“ против селекције Литваније који је заказан за среду од 21:00 час у Јесеницама. Изабраници селектора Душана Ивковића јуче су тренирали у дворани „Подмежакла“ где ће играти први меч у оквиру групе „Б“, док су данас вежбали у дворани „Витранац“ у Крањској Гори где је иначе база наше селекције у току прве фазе турнира:

– Свих 12 играча је тренирало у нормалном ритму. Више се не поставља питање умора, већ психозе пред почетак шампионата – истиче селектор Ивковић.

Премијерни меч на сваком шампионату више је него специфичан за сваку екипу, без обзира на име противника:

– Припремамо се за утакмицу са фаворизованом Литванијом, која је за нас лака. Литванци су у прилично изједначеној групи „Б“ сигурни најквалитетнији и најискуснији. Већ после дуела са њима, а пре слободног дана, састајемо се са Босном и Македонијом, што је нешто сасвим другачије, што се нас тиче – закључио је Душан Ивковић.

Капитен Ненад Крстић такође улогу фаворита препушта селекцији Литваније, али истиче да верује у своје репрезентативне другове:

– Литванија је свакако један од кандидата за медаљу на шампионату у Словенији. Имају изузетно квалитетан тим. Очекује ме тежак задатак у дуелима са Валанчијунасом и браћом Лавринович. Међутим, убеђен сам да ако будемо испоштовали све договоре, одиграмо максимално ангажовано и борбено можемо до доброг резултата.