Величанствен дочек приређен српским кошаркашицама у Београду
Преко 10.000 људи приредило је српским кошаркашицама величанствен дочек испред Скупштине града Београда дан после освајања Европског првенства у Мађарској. Изабранице Марине Маљковић су у недељу увече у Будимпешти оствариле највећи успех у историји женске кошарке у нашој земљи, освојивши злато на Европском првенству тријумфом над Француском са 76:68. Поред титуле европских шампионки, репрезентација Србије је обезбедила и директан пласман на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру наредне године.

Кошаркашице су се у пратњи стручног штаба раније током дана упутиле из Будимпеште у Београд, да би се кроз престоницу Србије провозале у отвореном аутобусу. Када је коначно дошло време за то, ушле су у Скупштину града, ставиле своје круне на главу и редом кренуле да излазе на легендарни балкон.

На њему су се редом појављивале: Тамара Радочај, Соња Петровић, Саша Чађо, Сара Крњић, Невена Јовановић, Јелена Миловановић, Дајана Бутулија, Тијана Ајдуковић, Кристина Топузовић, Данијел Пејџ, Ана Дабовић и Милица Дабовић, а на крају селекторка Марина Маљковић.

Навијачи су посебно дочекали сестре Дабовић, Ани су певали: „МВП, МВП, МВП“, а Милици: „Милице, Милице, донела си пехар, Милице“.

Заједно са неколико десетина хиљада навијача, српске кошаркашице су отпевале химну „Боже правде“, а потом су изразиле захвалност свима који су их подржали на путу до великог успеха.

-Добро вече, мој Београде. Добро вече, моја лепа Србијо. Имам само једну жељу, а то је да Бог чува ове девојке, као и вас и ваше породице и да се што пре сретнемо на овом истом месту – поручила је селекторка.

Једна од јунакиња тријумфа у Будимпешти била је Соња Петровић, која се после шест година, колико је имала проблеме са повредама, вратила у репрезентацију.

-Колико дајеш, толико и добијаш. Ми смо дале срце на терену, а добиле остварење снова дочеком. Хвала ти мој Београде, хвала ти цела Србијо – истакла је Петровићева.

Данијел Пејџ је поручила: „Србијо, волим те“, да би потом микрофон преузела једна од најискуснијих у нашем тиму Јелена Миловановић.

-Хвала вам што сте ту и иза нас, ово не би било могуће да нисте били уз нас од првог до последњег дана. Хвала вам од срца – истакла је Јелена.

Од сестара Дабовић, прва се окупљеним навијачима обратила Ана, која је најавила ново окупљање испред Скупштине града.

-Добро вече, Београде, Србијо. Хвала вам за овај доживљај. Желим да вам се захвалим и поздравим Београд, Србију и мој Херцег Нови и поручим да се опет видимо овде, можда већ следеће године – рекла је Ана.

На крају, реч је добила и Милица, која је заједно са саиграчицама отпевала песму „Добар дан“, којом су се бодриле пред сваку утакмицу на Европском првенству, а потом је уследио и ватромет за величанствен крај невероватне београдске вечери.

-Не волим да причам, али могу да кажем да сам најпоноснији капитен на свету у овом тренутку и најбољи, каже Ана. Да вам се захвалим од срца што сте били уз нас и били наш ветар у леђа, хвала вам све – рекла је Милица.

Српске кошаркашице су у Будимпешти освојиле прву златну медаљу на Европским првенствима у историји наше државе, не само откако се такмичимо под српском заставом, већ уопште.