Фајнал фор ФИБА Лиге шампиона биће одржан од 26. до 28. априла 2024. године у Београду, у Штарк Арени, објавила је ФИБА пре жреба четвртфиналних парова, који је обављен вечерас у „Патрик Бауман Кући кошарке“ у швајцарском Мијеу.

Свечаној промоцији града домаћина завршног турнира најквалитетнијег клупског такмичења под патронатом ФИБА и жребу присуствовали су генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Златко Болић, селектор мушке сениорске репрезентације Србије Светислав Пешић и директор мушке сениорске репрезентације Драган Тарлаћ.

– Прошле године прославили смо сто година кошарке у Србији, а сада смо стари 101 годину. Овај завршни турнир Лиге шампиона веома је важан за нас, за Београд и Србију, поносни смо јер ћемо имати прилику да још једном покажемо да смо земља кошарке. Волимо кошарку, живимо кошарку и надам се да ће тимови који дођу у Београд да се осећају као код куће – проучио је генерални секретар КСС Златко Болић.

Пре жреба, у званичном програму говорио је и наш селектор Светислав Пешић.

– Свака утакмица и свако такмичење су другачији. За сваки финални турнир непоходно је да имате сјајну припрему. Увек се каже – најбоља припрема, најбољи резултати. Све утакмице на прошлогодишњем Фајнал фору у Малаги биле су неизвесне. Сви тренери имају посао да ментално и тактички припреме екипу, али тајна је у плану утакмице, који треба да реализују, и у томе је разлика између неких тренера и тимова – објаснио је, између осталог, Пешић.

Амбасадор овог Фајнал фора биће наш бивши трофејни репрезентативац Жељко Ребрача, који је такође присуствовао жребу.

– Сваки играч у овим утакмицама може да направи своју причу и можда промени своју каријеру заувек – рекао је између осталог Ребрача.

У жребу четвртфиналних парова учествовали су Пешић и директор наше репрезентације Драган Тарлаћ, који је упитан да, на основу свог богатог искуства из великих утакмица, да савет играчима који ће играти Фајнал фор у Београду.

– Селектор Пешић је говорио о процесу припреме екипе, а прошлост и будућност нас уче на сваки тим има шансу да тријумфује. Ипак, само они најбоље припремљени, физички и ментално, победе на крају. Не верујем у срећу, већ у најбољу припрему за тежак турнир, сви играчи ће бити под великим притиском, а они који то најбоље поднесу освојиће пехар.

У четвртфиналној серији састаће се Телеком Баскет Бон (Немачка) – Перистери (Грчка), Мурсија (Шпанија) – Лудвигзбург (Немачка), Уникаха (Шпанија) – Промитеас (Грчка) и Тенерифе (Шпанија) – Тофаш (Турска).

Ребрача је извукао парове за Фајнал-фор, па је одлучено да се у полуфиналним дуелима састају победници дуела Тенерифе – Тофаш и Телеком Баскет Бон – Перистери, односно Мурсија – Лудвигзбург и Уникаха –  Промитеас.