Јуниорска 3х3 репрезентација Србије обезбедила је (већ четврту годину заредом) пласман на ФИБА 3х3 У18 Европско првенство.
Начин на који је овога пута то остварено јединствен је до сада. Национални јуниорски тим у саставу Симјановски Душан, Голе Новак, Новаковић Лука и Шаренац Лука, успео је феноменалним партијама другог квалификационог дана такмичења у италијанском Риетију да оствари пласман на Европско првенство.
Треба нагласити да је екипу на изванредан начин спремио стручни штаб у саставу: Марко Ждеро – тренер јуниорске 3х3 репрезентације, Данило Лукић – тренер мушких 3х3 селекција, уз подршку Горана Војкића – селектора мушких 3х3 репрезентација.

После јучерашњег половичног успеха, репрезентација Србије је у изузетно тешком мечу, због саме важности истог, успела да савлада репрезентацију Холандије резултатом 19:15 и заузме друго место у групи Б, што је обезбедило пласман у „полуфинале“ чији ће победник бити екипа која ће обезбедити пласман не Европско првенство. Први део меча са Холандијом је био прилично изједначен и „тврд“, да би у другом делу Србија стекла предност већу од три поена коју је до краја увећала и одржавала. На самом крају меча, на седам секунди пре краја, Лука Новаковић је у судару са противничким играчем задобио повреду колена, која је значила да је за њега овај квалификациони турнир, на велику жалост, завршен.

Србија је после овог меча, заузевши другу позицију у групи, „заказала“ меч са репрезентацијом Хрватске која је оставила најачи утисак од свих екипа на првенству – све утакмице су прилично лако и убедљиво победили, а једино им је домаћин пружио донекле отпор (утакмицу са Италијом Хрватска је победила резултатом 21:19). Утакмица је почела благом домнацијом Хрватске репрезентације у првих два минута меча, да би од тада Србија изузетно квалитетном и паметном игром узела конце игре у своје руке. „Прорадио“ је и шут за два поена, те су у појединим моментима репрезентатици Хрватске, иако фаворити пре почетка меча, били немоћни да узврате и покушају да меч начине неизвесним.

Наглашавамо да је цео меч Србија играла са само три играча, без могућности измене, што је у овом спорту својеврстан подвиг. Коначан резултат меча гласио је 21:14, а Хрватска репрезентација је најсрдачније спортски честитала противнику на заслуженој победи. На овај начин јуниори Србије остварили су пласман на ФИБА 3х3 У18 Европско првенство које ће од 6-8.септембра бити одржано у престоници Грузије – Тбилисију.

Поред јуниора Србије, у мушкој конкуренцији са квалификационог турнира у Италији пласман је обезбедио и домаћин победивши првопласирану екипу из групе у којој је Србија била – репрезентацију Шпаније резултатом 19:15.

У женској конкуренцији пласман на ЕП су из Риетија обезбедиле репрезетације Шпаније и Немачке.