Данас је у „Кући кошарке“ одржана конференција за медије, а теме су биле годишња Скупштина ФИБА Европа која је у суботу одржана у Даблину, на којој су КСС представљали председник Драган Ђилас и генерални секретар Дејан Томашевић, као и припреме за ФИБА Олимпијски квалификациони турнир у Београду (4. до 9 јула 2016. године).

Техничке информације са Скупштине са медијима је поделио генерални секретар КСС Дејан Томашевић.

– У петак је на састанку Борда ФИБА Европа у Даблину усвојена одлука о несметаном учествовању репрезентације на Kвалификационом туниру за Олимпијске игре у Рију. На истом састанку је најављен нови скуп, који ће се одржати ове недеље у Бриселу, када ће ФИБА и Евролига разговарати о актуелној ситуацији. Ствари су се у том смеру коначно помериле са „мртве тачке“. Писмо председника Драгана Ђиласа на адресу ФИБА је значајно утицало на одлуку… – рекао је Томашевић.

Председник КСС Драган Ђилас задовољан је дешавањима у Даблину.

– Најважније је да је, после овог Борда и Скупштине ФИБА Европа, и дефинитивно сигурно да ће се квалификациони турнир играти у Београду, како је и планирано. У то смо веровали све време, али би било неозбиљно да смо говорили да ће то сигурно бити у реду, пошто ни сами нисмо то знали сто одсто. Прихваћен је наш став и та суспензија која би евентуално важила за Олимпијски квалификациони турнир је стављена ван снаге. Пред нама је најквалитетније такмичење у Србији у последњих десет година. Очекујем подршку публике, да имамо најбоље играче и да постанемо једна од пет земаља на свету која ће на Олимпијским играма имати и мушку и женску екипу…

Ђилас је подвукао и да ФИБА прати сва дешавања по овом питању и она ће имати утицај на Европско првенство 2017.

– Очекујем да ће у наредним месецима ипак доћи до неког решења између ФИБА и Евролиге и да више неће бити потребе за санкцијама ни према савезима, ни за евентуалним санкцијама савеза према клубовима. Моје обраћање на адресу ФИБА било је у критичком тону, јер је ово била њихова прве велика одлука у последњих седам-осам година, а одмах се тицала суспензије 14 репрезентација… – објаснио је Ђилас.

Први човек наше кошаркашке Федерације истакао је да не важе иста правила  за све клубове, као и да је проблем са НБА лигом расте из дан у дан, а НБА Европу третира само као извор играча. Он је открио и да је на Скупштини ФИБА говорио и о непостојању награда за најбоље на великим репрезентативним такмичењима под окриљем ФИБА, о будућности женске кошарке, као и о чињеници да је Европско првенство за кошаркашице 2017. додељено Чешкој, иако је Србија шампион Старог континента и имала је 6.500 гледалаца на мечу квалификација против Немачке.

О сукобу на релацији ФИБА – Евролига, председник је рекао:

– Ако не дође до договара између две стране, биће то катастрофа за кошарку. Прво ће ФИБА одржати свој састанак у Бриселу, а затим и са Евролигом. Биће проблема због евролигашке концепције о Евролиги и Еврокупу, нарочито ако Турци, Италијани и Шпанци буду играли ФИБА Лигу шампиона, јер ће тада бити мање интересовање за ТВ права, која су изгледа и највећи проблем. У целој тој причи, не видим како ће да функционишу без договора. А и зашто би неки клубови имали гарантовано место у Евролиги, а други не? Шта ако Армани не буде првак Италије, а игра Евролигу, где ће онда да игра шампион те земље? Најлогичније је да се споје Еврокуп и ФИБА Лига шампиона и да се повећа број учесника и у Евролиги. И када се води рат, седну људи па се договоре, само је питање колико има жртава. А овде договор може да се постигне и без жртава…

На питање новинара да ли ће Бобан Марјановић моћи да игра за Србију на Олимпијском квалификационом турниру, председник КСС је одговорио:

– Најважније је да сви играчи који су на списку имају жељу да играју за Србију. Марјановић има специфичан статус, јер Сан Антонио не може да му понуди нови уговор пре 1. јула. Разговарали смо са његовим менаџерима за Европу и Америку како да дођемо до решења… Нашли смо начин да осигурамо Марјановића и он би могао да буде први играч који би на такав начин био осигуран, а да игра за репрезентацију. Мислим да смо на добром путу и да постоје шансе да се све то заврши на позитиван начин. Селектор је прошле недеље причао са њим и он је спреман да игра за репрезентацију. Французи имају пет кошаркаша у таквој ситуацији, а само је Батум вољан да игра квалификације, док остале то не занима… Надам се да ће са Марјановићем све бити у реду…

Директор ФИБА Олимпијског квалификационог турнира Андрија Клеут говорио је о припремама за ово такмичење.

– Пре скоро двадесетак дана карте су пуштене у продају у атмосфери да се није знало да ли ће Београд дефинитвно бити домаћин Олимпијског квалификационог турнира, али то није спречило љубитеље кошарке у Србији да крену са куповином карата. За финалну утакмицу до сада је продато око 3.000 улазница, што, по речима људи који се баве оваквим догађајима, до сада није забележено. Последња информација из Даблина да је Београд и званично потврђен као домаћин сигурно ће утицати да до почетка турнира карте буду распродате. За полуфинале је интересовање за сада мало мање, као и за групну фазу, али очекујемо да од пријатељских утакмица са Француском 25. јуна и Грчком 28. јуна у Београдској Арени напунимо дворану и да сви заједно испратимо репрезентацију на пут у Рио – закључио је Клеут.