ФИБА је саопштила списак од 24 репрезентације које ће учествовати на квалификационим турнирима за Олимпијске игре у Токију 2020.

Четири квалификациона турнира са по шест репрезентација одржаће се од 23. до 28. јуна 2020. године. Само победници сваког турнира обезбедиће пласман на Олимпијске игре, на којима ће учествовати 12 националних селекција. На ФИБА квалификационим турнирима ће учествовати 16 најбоље пласираних екипа са Светског првенства у Кини које се нису квалификовале и по две најбоље рангиране селекције са сваког континента на ФИБА листи, а то су Словенија и Хрватска, Ангола и Сенегал, Јужна Кореја и Кина и Мексико и Уругвај.

Процес пријављивања за домаћине квалификационих турнира почеће ускоро, а списак од 24 селекције које ће се борити за олимпијску визу изгледа овако: Ангола, Бразил, Канада, Кина, Хрватска, Чешка, Доминиканса Република, Немачка, Грчка, Италија, Кореја, Литванија, Мексико, Нови Зеланд, Пољска, Порторико, Русија, Сенегал, Србија, Словенија, Тунус, Турска, Уругвај, Венецуела.

До сада су учешће на Олимпијским играма у Токију обезбедили Нигерија, Аргентина, САД, Иран, Француска, Шпанија, Аустралија и Јапан као земља домаћин.