Оригинални ФИБА Еуробаскет трофеј, сада његова трећа верзија, биће „гост“ Београда предстојећег викенда, током трајања Београдског трофеја (11-13. август). Трофеј који је намењен најбољој екипи европског континента носи име Николаја Семашка који је био председник ФИБА Европе и потпредседник ФИБА. Ова нова верзија трофеја представљена је новембра 2016. године током жреба за Еуробаскет 2017.

Сам трофеј задржао је исти облик и димензије као претходни, који је последњи пут подигла репезентација Шпаније 2015.године, али је нова варијанта уследила као „унапређење“ целе серије трофеја који се додељују и осталим континенталним шапионима. Трофеј је направљен од месинга, са златним и сребрним деловима, а тежак је 4,5 килограма.

У Београду ће трофеј „гостовати“ три дана, током одржавања међународног  турнира Трофеј Београда, а биће изложен у дворани „Александар Николић“, на улазу изнад билетарнице. Сви заинтересовани моћи ће да се фотографишу са трофејом пре почетка утакмица током сва три дана трајања турнира. Трофеј ће „пропутовати“ Београдом у суботу (или недељу – у зависности од временских прилика) у послеподневним часовима. Наиме, у 14.00 сати ће Трофеј кренути са платоа испред Храма Светог Саве, да би око 14.30 сати дошао до Трга Николе Пашића, где ће пролазницима бити на располагању за фотографисање. Око 15.00 часова се сели на Теразије, код хотела „Москва“, пре него што око 15.30 ћасова дође до „последње станице“ – Кнез Михајлове улице и Руског цара. Све време ће Трофеј пратити промотивни тим и званична маскота ЕуроБаскета 2017 која ће анимирати како најмлађе, тако и старије пролазнике.

Цела „Турнеја трофеја“ (како је ФИБА Европа назвала ову промотивну акцију) почела је у априлу, а прва „станица“ је била Летонија. Трофеј ће бити гост 24 земље учеснице Европског првенства 2017, а последња станица је Истанбул 30. августа.