Репрезентација Србије поражен је у Нансију од домаће селекције Француске у оквиру припремног турнира за предстојеће Европско првенство које се одржава од 5. до 20. септембра. Наши најбољи кошаркаши били су ослабљени неиграњем капитена Милоша Теодосића, Драгана Милосављевића и Зорана Ерцега који су због лакших повреда остали у Београду, док су „Триколори“ били у комплетном саставу предвођени НБА звездама. Ипак, изабраници селектора Александра Ђорђевића су већим делом дуела били равноправан ривал, а повремене осцилације и проблеми у организацији напада били су главни разлози нусепеха: Француска – Србија 78:65 (25:22, 8:5, 23:22, 22:16).

Франциски тим почео је дуел у Нансију веома мотивисано. Била је видљива жеља домаће селекције да се реванишра Србији за пораз у полуфиналном сусрету прошле године на Светском Купу. Предвођени сјајним Тонијем Паркером и разиграним Николом Батумом и Рудијем Гобером, „Триколори“ су после пет минута игре стекли двоцифрену предност -19:9. Наши најбољи кошаркаши су ипак до краја прве четвртине да дођу до жељеног ритма и преко Бодана Богдановића (11 поена) дођу до резултатског прикључка до краја прве четвртине – 25:22. Уследиле су броје измене оба селектора, што је условило опадања темпа и инетензитета утакмице. У интервалу од 10 до 17 минута наши најбољи кошаркаши постигли су само два поена, али на нашу срећу ни ривал није био ништа ефикаснији – 29:24. Иако су се изабраници селектора Ђорђевића својски трудили у дефанзиви, ааставили су се проблеми у организацији напада, а до краја првог полувремена само је Немања Бјелица био прецизан иза линије 6,75 – 33:27.

Наставак утакмице обележиле су две успешне акције Мирослава Радуљице и четврта тројка Богдана Богдановића. Међутим, Дијао, Гобер и Батум поново Француској донесе двоцифрено вођство – 46:34 (25. минут). Само повремено успешни потези Бјелице, Милутинова, Недовића и Дангубића били су довољни да се делимично смањи заостатак до краја трећег периода – 56:49. Домаћа селекција је до опипљиве предности дошла већ на старту финалног периода после серије 6:0 коју је иницирао разгирани Жофри Ловерњ – 62:49. Ни тада наш национални тим није одустајао, Стефан Марковић и Никола Калинић смањили су на 62:57. Ипак, све је убрзо било одлучено пошто су Нандо Де Коло и Тони Паркер повисили на 75:61 у 38. минуту. Времена за неке веће промене није било, а оба селектора су искористила прилику да пруже шансу играчима који до тада нису улазили у игру.

Одиграли смо тврду утакмицу против изузетно снажне репрезезентације Француске, која је била у комплетном саставу. Ми смо, иако са скраћеним ротацијама због недостатка повређених играча, одиграли са доста карактера, јер смо се три – четири пута резултатски враћали у меч и на пар минута до краја имали шансу за потпуни повратак, коју нисмо искористили због наших грешака. Треба рећи и да је у сали било екстремно топло, што нашим играчима који су јуче сишли сапланине, свакако није пријало. Наравно, има ствари на којима морамо још много да радимо. Утакмицусмо започели помало успавано и требало је времена да се консолидујемо и почнемо да играмо нашукошарку. Неки наши играчи морају да дају допринос сваки пут када су на терену, јер не сме да постоји анонимна игра. Ипак, све ово је разумљиво у овој фази припрема, још увек смо ‘тешки’, поред тога чекамо повратак повређених играча, који нам много недостају на својим позицијама – истакао је Александар Ђорђевић, селектор сениорске репрезентације Србије.

ФРАНСУСКА: Ертел, Батум 15, Дио 2, Ловерњ 9, Кауди, Паркер 16, Фурније, Пјетрус, Де Коло 11, Дијао 9, Желабал 6, Гобер 10, Тили, Жаите.

СРБИЈА: Симоновић 3, Пот, Богдановић 16, Бјелица 10, Марковић 2, Калинић 6, Кешељ, Радуљица 12, Штимац 2, Митровић, Недовић 5, Дангубић 3, Кузмић, Милутинов 6.

У наставку турнира у Француској, репрезентација Срвије се у суботу од 20:30 часова у Лиону састаје са селекцијом Русије.