Репрезентација Србије бориће се за бронзану медаљу и место на победничком постољу на „Еуробаскету 2013“. Изабранице селекторкеМарине Маљковић нису у полуфиналном дуелу успеле да се супротставе моћној селекцији Шпаније која остварила осму узастопну победу на шампионату и још једном доказала да сасвим оправдано претендује на најсјајније одличје на Европском првенству у Француској. Наше најбоље кошаркашице часно су се бориле, али упркос свим напорима, једноставно, јачи отпор, квалитетнијем и искуснијем противнику нису могле да пруже: Србија – Шпанија 69:88 (7:19, 21:29, 14:21, 27:19).

Помало импресиониране, али и уморне од претходних битака широм Француске, наше репрезентативке су прве поене постигле тек после пет ипо минута игре преко Јелене Миловановић. Било је одмах уочљиво колико је селекција Шпаније бржа, јача у дуелима и какав квалитет поседују Литл, Торенс, Оувина, Ксаргај и остале узданице селектора Лукаса Мондела. Резултат таквог односа снага после 16. минута игре гласио је 38:17, а нешто касније још убедљивијих 46:23.

Нису клонуле духом наше најбоље кошаркашице, иако су имале велики минус после првог полувремена. Заиграле су много боље и отреситије у наставку, успеле да добију последњу четвртину. Разиграле су се Дајана Бутулија, Саша Чађо и Јована Рад, почеле све чешће да погађају за три поена и донекле смањују заостатак. Успеле су да дођу до 80:63 у 38. минуту, али то је највише што су могле у да ураде овом тренутку.

– Све смо покушали, борили се до самог краја, успели да добијемо са поеном разлике друго полувреме, још убедљивије последњу четвртину. Међутим, Шпанија је у овом тренутку много јачи тим.Њихове играчице су екстра класа, а данас су биле посебно расположене, све су играле добро, све до једне се уписале у листу стрелаца. Код нас се осетила енергетска потрошња после дуела са Италијом, као и ситне повреде које су нас сустигле. Видели сте да Ана Дабовић није могла да пружи максимум. Пораз нам је посебно тешко пао, јер смо на Видовадан хтели да обрадујемо народ у Србији. Без обзира на све, верујем да ћемо успети да се подигнемо, још једном скупимо и пробамо да победимо у недељу, освојимо медаљу. Моје девојке су врхунски спортисти, показаће да могу да се издигну после пораза и још једном дају све од себе – истакла је Марина Маљковић, селекторка репрезентације Србије.

У мечу за треће место и бронзану медаљу, репрезентација Србије играће у недељу од 17:00 часова против поражене екипе из полуфиналног дуела Француска – Турска.

СРБИЈА: Радочај 7, Вулић 2, Чађо 10, Крњић 2, Јовановић, Миловановић 7, Бутулија 15, Матић 3, Ајановић 4, М. Дабовић, А, Дабовић 4, Рад 15.

ШПАНИЈА: Николс 5, Лима 2, Домингез 5, Торенс 11, Оувина 19, Палау 2, Агилар 3, Ксаргај 13, Жил 2, Валдеморо 2, Литл 22, Касас 2.

Комплетна статистика: линк >>>