Репрезентација Србија у четвртфиналу Европског првенства у Француској, састаће се против селекције Италије, у среду од 20:00 часова у Оршију. Италијанке су савладале Црну Гору 66:60 и заузеле треће место у групи „Е“. Изабранице селекторке Марине Маљковић у припремном периоду за „Еуробаскет 2013“ два пута су састале са селекцијом Италије и оствариле сигурне победе. На „Трофеју Београд 2013“ било је 73:53, а на турниру „Калипски Куп„ у Могиљеву (Белорусија) 73:62. Међутим, нико у табору наших најбољих кошаркашица се не заварава тим победама, јер је у четвртфиналном дуелу неупоредиво већи улог:

– Италијанке су на оба турнира, у Београду и Могиљеву, играле у трећој, а овде на шампионату у Француској су у петој брзини. Сви смо веома свесни да се ради о квалитетном и опасном тиму. Имају све што им је недостајало у квалификацијама, све њихове играчице су се одазвале позиву селектора, компактне су и желе преко нас да се докопају полуфинала и пласмана на Светско првенство – јасна је Марина Маљковић, селекторка наше репрезентације која је и пре турнира „Трофеј Београда 2013“ истицала огроман напредак Италијанки и могућност да буду велико изненађење у Француској.

Селекција Италије у досадашњем делу шампионата остварила половичан учинак, поражене су од Русије, Шпаније и Турске, док су до четвртфинала стигле тријумфима против Шведске, Словачке и Црне Горе.

– Заиста је реч о одличном тиму, који фантастично трчи и игра веома снажно у одбрани. Податак да су у директном дуелу елиминисале са турнира Црну Гору о чијим је квалитетима сувишно говорити, јасно показује какав противник нас чека у четвртфиналу.

Расположење и атмосфера у нашој репрезентацији је на највишем могућем нивоу. После два стартна пораза, изабранице Марине Маљковић нанизале су четири импресивне победе. Постале прве екипа у историји шампионата Европе која је у другој фази турнира остварила максималан учинак, а да је притом у новоформираној групи стартовала без бодова.

– Моје играчице су интелигентне личности, довољно мудре, да се не опусте и схвате да морамо да будемо сконцентрисани свих 40 минута. Потребно је да се још више боримо, да заборавимо да смо два пута победили селекцију Италије у припремном периоду. И да смо их савладале 15 пута, потребно је да то урадимо још једном, сада кад је најважније – закључила је Марина Маљковић, селекторка репрезентације Србије.


ФРАНЦУСКА, „ЕУРОБАСКЕТ 2013“ – 1/4 финале

26. јун 2013. године
ШПАНИЈА – ЧЕШКА (17:00)
СРБИЈА – ИТАЛИЈА (20:00)
27. јун 2013. године
ТУРСКА – БЕЛОРУСИЈА (17:00)
ФРАНЦУСКА – ШВЕДСКА (20:00)