Репрезентација Србије остварила је велики успех, освојила четврто место на „Еуробаскету 2013“ у Француској, оставила иза себе многе велесиле и обезбедила учешће на Светско првенство следеће године! Наше најбоље кошаркашице после више од две деценије нашле се у самој завршници континенталног шампионата, али нису успеле као 1991. да се домогну победничког постоља и једне од медаља. Изабранице селекторке Марине Маљковић у мечу за треће место на Европском првенству поражене су у Лилу од селекције Турске. Наш тим, иако није могао да рачуна на повређену Ану Дабовић, поново се храбро борио, играо одлично у првом у полувремену, али је у наставку дуела понестало снаге и концентрације, што је искуснији и квалитетнији противник умешно искористио: Србија – Турска 71:92 (24:21, 20:22, 12:23, 15:26).

Са огромном жељом кренуле су наше репрезентативке у борбу за бронзану медаљу. Соло продорима Саше Чађо и Јелене Миловановићвећ у петом минуту Србија је стекла седам поена предности (16:9). На другој страни разигране су биле Тунчлуер и Јилмаз, али је шест узастопних поена Саре Крњић било довољно да наш тим сачува вођство на крају прве четвртине (24:21). Селекција Турске је одговорила серијом 6:0 на старту другог периода, међутим сјајна Јелена Миловановић наставила да бриљира у нападу и одржава минималну предност Србије (44:43) на истеку првих 20 минута, иако су Туркиње све више у финишу првог полувремена преузимале превласт у ваздушним дуелима.

Управо је скок игра била кључни детаљ у наставку меча. Натурализована Американа, Катарина Холингсворт преузела је апсолутну контролу у оба рекета, док је Бирсел Вардарли погађала из свих позиција, што је селекцији Турске омогућило да за шест минута игре у трећој четвртини направи серију 14:0 за вођство – 61:49. Покушале су изабранице селекторке Марине Маљковић, да направе још један подвиг на овом шампионату, али понестало је енергије и концентрације, што је уз лош проценат шута пресудно утицало да предност ривала у 35. минуту буде недостижних – 75:56.

СРБИЈА: Радочај 11, Вулић, Чађо 11, Крњић 11, Јовановић 2, Миловановић 23, Бутулија, Матић 4, Ајановић, М. Дабовић 7, А, Дабовић, Рад 2.

ТУРСКА: Палазоглу 5, Канитез, Гунај, Вардарли 17, Далгалар 5, Тунчлуер 15, Албен 7, Јилмаз 19, Чирак 2, Холингсворт 18, Ивегин 4, Чаглар.

Комплетна статистика: линк >>>