Репрезентација Србије поражена је на старту Европског првенства у Француској. У оквиру првог кола групе „Ц“ изабранице селекторке Марине Маљковић упркос великој борби изгубиле су у Трелазеу од селекције Велике Британије. Наш тим је после осцилација у првом полувремену, дошао до жељеног ритма у трећој четвртини, стекао седам поена предности, али је због великог пада концентрације и слабе игре у последњем периоду остао без бодова на премијерном мечу шампионата: Србија – Велика Британија 68:76 (13:18, 25:23, 21:11, 9:24).

Трема коју са собом носи свака премијера је већим делом првог полувремена била највећи противник наших кошаркашица. Требало им је више од 10 минута да први пут поентирају за два поена, али су срећом биле веома успешне иза линије 7,25 одакле су чак пет пута биле прецизне. Селекција Велике Британије имала је константну предност у скоку што је поенима из рекета, али и брзим контранападима умела да материјализује. Највећу предност Британке су стекле у 17. минуту (26:33), али су Јелена Миловановић, Ана и Милица Дабовић успеле да до краја полувремена донекле смање заостатак – 38:41.

Агресивна и борбена игра Србије почела је да даје жељене резултате почетком треће четвртине. За само пет минута направљена је серија 11:2. Донекле је успостављена контрола скока, а све већи утицај у нападима нашег тима имале су Инес Ајановић и Иванка Матић што је донело предност од седам поена (59:52) пред почетак финалне деонице. Међутим, у последњих десет минута дошло је до неочекиваног преокрета. Велики пад концентрације, грешке у одбрани и проблеми у организацији напада условили да наша репрезентација олако испусти тешко стечену предност. Далеко искуснија селекција Велике Британије, поново је преузела вођство у 37. минуту (65:67), стрпљивом игром и углавном поенима са линије слободних бацања стигла до стартног тријумфа на шампионату Европе.

СРБИЈА: Радочај, Вулић, Чађо, Крњић, Јовановић 4, Миловановић 19, Бутулија 4, Матић 6, Ајановић 10, М. Дабовић 7, А. Дабовић 17, Рад 1.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА: Џонс, Андерсон 2, Колинс 8, Вандервол 7, Хенди 10, Томас – Џонсон, Кларк 5, Батлер 6, Ален, Лидхем 12, Стјуарт 13, Генди 13.

Комплетна статистика: линк >>>

У другом колу Европског првенства у Француској репрезентација Србије у недељу (21:00) игра против селекције домаћина шампионата.