Женска кошаркашка репрезентација Србије пласирала се на треће узастопне Олимпијске игре. Изабранице Марине Маљковић заузеле су треће место на квалификационом турниру у Белему, па ће се наћи међу 12 одабраних на Играма у Паризу.

-Није баш ишло онако како смо очекивале, али тако је то у спорту – некад иде како ти желиш, а неки пут мора да се иде тежим путем. Мислим да смо имале и среће и да смо на крају завршиле тамо где и треба да будемо – истакла је једна од најискуснији у тиму Саша Чађо.

Србија је на турниру изгубила од Немачке и Аустралије, али је зато победа против Бразила била довољна да се тим пласира у Париз.

-Мислим да је ово доказ да смо сазидане од чврстог материјала. Ова генерација има своју причу и исписује је сваки пут изнова новом борбом и сваки пут будемо све боље. Олимпијске игре су велика ствар и велика част и то је нешто што сам од када смо завршиле прошле Игре у Токију имала на уму и у срцу и тај исти жар сам видела и код саиграчица и то је управо разлог зашто смо на крају успеле да се квалификујемо у Париз – рекла је Ивон Андерсон.

Ово ће бити трећи узастопни наступ кошаркашица на Олимпијским играма. У претходна два наврата тим Марине Маљковић је стигао до полуфинала – из Рија се вратио са бронзаном медаљом, а из Токија са четвртом позицијом.

-Резултат последње утакмице није био онакав какав смо хтеле против Аустралије, али хвала Богу Немачка је победила и идемо у Париз. Не могу да вам опишем колико сам срећна. Благословена сам што сам у овом тиму са мојим саиграчицама које су ми као праве сестре – закључила је Анђела Дугалић.

Олимпијске игре су од 27. јула до 11. августа и кошаркашки турнир ће се играти у првој фази на Пјер Марој стадиону у Лилу, а завршница у париском Берсију. Поред Србије, на турниру ће учестововати и Француска, Сједињене Америчке Државе, Kина, Порторико, Белгија, Нигерија, Аустралија, Немачка, Јапан, Шпанија и Kанада.