Кошаркашки савез Србије званично је кандидовао генералног секретара Дејана Томашевића за председника ФИБА Европа.

Дејан Томашевић је од априла 2011. године у Кошаркашком савезу Србије обављао функцију потпредседника за такмичења, а од фебруара 2016. је на позицији генералног секретара. Током година његовог успешног рада, наше репрезентативне селекције освајале су бројна одличја на највећим европским и планетарним такмичењима.

Као кошаркашки функционер, баш као и током пребогате играчке каријере, постигао је врхунске резултате на свим пољима, па је његова кандидатура за првог човека ФИБА Европа наишла на позитивне реакције бројних кошаркашких савеза региона и Европе.

– Своју кандидатуру за председника ФИБА Европа објавио сам у петак у Љубљани на састанку кошаркашких савеза, који је организовао Кошаркашки савез Словеније. Том приликом сам представио свој програм и планове и добио подршку колега који деле моју јасну визију да европску кошарку подигнемо на још виши ниво. Планирам да у најскорије време обавим личне разговоре са представницима свих 50 савеза, јер су дијалог и синергија оно што нам је свима потребно како бисмо сагледали реалне могућности за даљи развој и напредак кошарке. Веома сам захвалан председнику Предрагу Даниловићу који ме је предложио за кандидата и поносан на чињеницу да људи који са мном тесно сарађују, који ме познају и знају колики су моји потенцијали, стоје иза мене у овако значајном тренутку моје каријере – поручио је генерални секретар КСС и кандидат за председника ФИБА Европа Дејан Томашевић.

Нови први човек ФИБА Европа биће одабран на изборној Скупштини 25. маја 2019. године у Минхену. Поред Томашевића, кандидати за челну функцију европске кошарке су актуелни председник ФИБА Европа Турчин Тургај Демирел, иза кога је већ петогодишњи мандат, као и Белгијанац Сирил Куманс.

Председник КСС Предраг Даниловић, поводом Томашевићеве кандидатуре, рекао је:

– Као председник Кошаркашког савеза Србије, поносан сам и изражавам велико задовољство кандидатуром Дејана Томашевића за председника ФИБА Европа. Реч је о човеку и спортском функционеру који би сигурно позитивно утицао на даљи развој европске кошарке и донео јој много тога доброг… Уопште немам сумњу да би Дејан вредно радио да заштити интересе кошарке и кошаркашких федерација и побољша њихову сарадњу, а све у општем интересу игре под обручима… – истакао је Даниловић.