Генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић учествовао је на великој конференцији за медије у кинеском граду Шенјангу, на којој је најављен турнир који ће у овом граду бити одигран пред Светско првенство у Кини 2019.

На овом турниру, чији је главни организатор господин Бинг Лиу, власник компаније „Голден стар инвестмент“ која је дугогодишњи пословни партнер КСС, учествоваће национални тимови Србије, Француске, Италије и Новог Зеланда. Екипама ће то бити последња провера пред Мундобаскет, а наша репрезентација ће у Шенјангу провести десетак дана и одатле ће отпутовати на групну фазу такмичења у Фошан.

Конференцији су присуствовали и представници кошаркашких Федерација Француске, Италије и Новог Зеланда, као и челници министарства Шенјанга који броји осам милиона становника и провинције Лијаонинг са 43 милиона становника. Томашевић је потписао протокол о сарадњи КСС са овом провинцијом.

– Идеја је да наши тренери и судије одлазе у Лијаонинг и обучавају Кинезе, док ће млади кошаркаши и кошаркашице из најмногољудније земље на планети долазити у Србију и пролазити обуку на нашим кошаркашким камповима. Иначе, челници овог града су већ били у Србији и одушевљени су нашом земљом, а комплетна провинција обожава кошарку… Уосталом, њихов клуб Лијаонинг је прошле сезоне био шампион Кине… – прича Томашевић.

Генерални секретар КСС је одржао занимљив говор и поклонио градоначелнику Шенјанга Ђангу Јуну дрес нашег националног тима.