Репрезентација Србије, играчи до 20 година старости, играће за треће место и борити се за бронзану медаљу на Европском првенству у Грчкој. Изабраници селектора Дејана Мијатовића поражени су у полуфиналном дуелу на Криту од одличне селекције Турске која је већ у првом полувремену стекла огромну предност коју наш млади тим упркос свим напорима у наставку сусрета није могао да анулира: Србија У20 – Турска У20 53:66 (13:22, 5:17, 24:14, 11:13). Противник репрезентације Србије у борби за место на победничком постољу (недеља, 18:15 часова) биће поражена екипа из другог полуфиналног дуела у коме се састају Шпанија и Хрватска.

Колико је исцрпљујућа четвртфинална битка против селекција Израела оставила трага на репрезентативце Србије лако је било уочљиво већ на старту дуела против Турске. Изостала је препознатљива агресивност, ноге су биле тешке, а процента шута из игре од само 22% јасно је говорио колико је наш млади тим био ван ритма. Зато и не чуди што су после првих 10 минута игре били у приличном заостатку – 13:22. Готово четири минута требало је изабраницима селектора Мијатовића да преко Николе Јанковића, јединог расположеног у нашим редовима, смање на 15:26. Уследила је међутим нова серија ривала коју је окончао тројком Чеди Осман за 16:35 у 16. минут. Ништа се у односу снага није мењало до краја првог полувремена које је окончано убедљивим вођством одличног турског тима – 18:39 који је био бржи, прецизнији и далеко мање грешио.

Чврсто решени да поправе утисак и боре се до самог краја репрезентативци Србије заиграли су далеко боље у наставку сусрета. За само четири минута игре у другом полувремену постигли су дупло више поена него у комплетној другој четвртини и тројком Николе Ребића смањили на 32:45, а после офанзивног скока и поена Јована Новака пришли на 36:45. Разиграо се у тим тренуцима и Огњен Јарамаз, али и после завршетка треће деонице заостатак је остао исти – „-11“ – 42:53. Трачак наде да је преокрет ипак могућ указао се у 36. минуту кад је после тројке Новака и соло акције Јанковића вођство ривала смањено на 50:61. Ипак, све је било дефинитвно завршено после тројке Тајфуна Ериклија за недостижних 50:66 у 38. минуту.

– Платили смо данак, енергетски били и сувише потрошени због тешког меча против Израела у четвртфиналу. Тешко смо трчали. Нисмо могли на самом почетку да пратимо жесток ритам селекције Турске, која је завтворила све прилазе свом кошу и успела да постигне сувише лаких поена из контранапада. Мислим да смо поново показали карактер, да смо се борили до самог краја, иако нам је мало тога полазило за руком. Момци не смеју да тугују, клону духом, јер дали су све од себе током припремног периода, одиграли заиста одлично готово све утакмице на шампионату. Зато треба да подигну главе, међу четири смо најбоље репрезентације у Европи, а сутра имамо прилику да победом освојимо бронзану медаљу и нађемо се на победничком постољу – истакао је Дејан Мијатовић, селектор наше младе репрезентације.

СРБИЈА У20: Ђорђевић, Ребић 9, Пот, Каплановић, Добрић, Аранитовић, Новак 16, Јарамаз 10, Јанковић 16, Андрић, Шалић, Тејић 2.

ТУРСКА У20: Ћевик, Санли 3, Осман 19, Турен 4, Бирсен 6, Кошут 6, Косар, Измизрак 7, Демир, Алтунбеј, Јасар 6, Ерикли 15.

Комплетна статистика: линк >>>