Репрезентација Србије, играчи до 20 година старости, прву фазу Европског првенства у Грчкој, окончала је са четири тријумфа, што је нашем младом тиму донело прво место у групи „Б“ и могућност да у другу фазу шампионата пренесе максимална четири бода.

Изабраници селектора Дејана Мијатовића су поред селекција Турске и Литваније једини од 20 екипа на турниру који нису осетили горчину пораза, иако није било лако извојевати победе против Словеније, Шпаније, Шведске а поготово у дуелу са неугодном селекцијом Немачке.

– Већ после прве фазе се може закључити да одавно шампионат није био овако изједначен. Само у нашој групи се до буквално последње секунде није знало ко ће у другу фазу и ко ће колико бодова пренети у наставак турнира. За опстанак ће се на пример борити Русија, Немачка, Летонија, Бугарска и Црна Гора иако имају одличне саставе. Првенство је специфично, игра се готово сваки дан, ко се најбоље адаптирао на тешке услове успео је да се нађе међу 12 најбољих екипа које ће се борити за четвртфинале – наглашава селектор Мијатовић.

Поред тога што су остварили све четири победе, репрезентативци Србије се на шампионату на Криту издвајају и по сјајној одбрани, јер су ривалима дозвољавали у просеку само 59,8 поена што их ставља на прво место у овој статистичкој категорији.

– То је наш модел игре за који сматрамо да нам може донети успех на овако тешком и захтевном шампионату. Уздамо се у чврсту, гранитну одбрану, верујемо да ако противнике задржимо испод 70 поена, са свима може да се боримо за победу. Против Немачке смо рецимо за 45 минута игре примили 68 поена. Сигурно је да можемо још боље, јер се практично још уигравамо. Најважније је да играмо колективно, да свако имају своју улогу у тиму. У дуелу са Словенијом одлично је одиграо Каплановић, против Шпаније су велики посао одрадили Јанковић и Шалић, Тејић и Ребић у дуелу са Шведском, Јован Новак је избио у први план против Немаца. Сви остали су дали такође пун допринос, што свакако може да радује.

У новоформираној групи „Е“ младу репрезентацију Србије очекују дуели са домаћом селекцијом Грчке, Великом Британијом и Литванијом.

– Стартујемо са четири бода, одлучујемо само о својој судбини и пласману у четвртфинале. Најпре нас чека дуел са Грцима који нису одушевили у првој фази, али се сигурно неће предати. Увек је незгодно играти против њих на домаћем терену. Спремни смо на велики притисак који је могуће превазићи само максималном концентрацијом и мирноћом. Биће то прави тест за наше момке. Британци су најпријатније изненађење. Сјајно су атлетски грађени, имају одличне шутере, три играча из НЦАА шампионата. Што се Литваније тиче, сви се слажу да су оставили импресиван утисак и да их тренутно сви већ виде у финалу. Ми не размишљамо тако далеко, идемо као до сада, од утакмице до утакмице, са циљем да одиграмо најбоље што можемо – закључио је Дејан Мијатовић, селектор младе репрезентације Србије.

СРБИЈА 2
2
0
143:122
4
ЛИТВАНИЈА 2
2
0
154:138
4
СЛОВЕНИЈА 2
1
1
132:136
3
ВЕЛ. БРИТАНИЈА 2
1
1
142:147
3
ГРЧКА 2
0
2
131:142
2
ШПАНИЈА 2
0
2
124:141
2

 

 

 

 

 

 

„Е“ ГРУПА – РАСПОРЕД УТАКМИЦА И ТАБЕЛА

Прво коло (14. јул 2014. године): Словенија – Велика Британија (16:00), Грчка – Србија (18:15), Шпанија – Литванија (20:30)

Друго коло (15. јул 2014. године): Србија – Велика Британија (18:15), Шпанија – Грчка (18:15), Литванија – Словенија (20:30)

Треће коло (16. јул 2014. године): Велика Британија – Шпанија (16:00), Словенија – Грчка (18:15), Србија – Литванија (18:15)