Освајањем првог места у групи „Е“, репрезентација Србије на Европском првенству за играче до 20 година старости, које се одржава у Грчкој, за противника у четвртфиналу добила је селекцију Израела са којом ће поделити мегдан на Криту у петак од 16:00 часова. На први поглед далеко најлакши противник у конкуренцији Турске, Хрватске и Француске са чим се никако не слаже селектор наше младе репрезентације Дејан Мијатовић.

– Израелци заслужују максималан респект. Нису случајно међу осам најбољих екипа на шампионату. Треба погледати кога су све оставили иза себе. Ко их је год потценио, жестоко се опекао. Ради се атипичној екипи, која игра све време са једним центром и четири спољна играча. Сви феноменално шутирају и по броју убачених тројки далеко су најбоља екипа на турниру. Доста трче, одлично се трансформишу у транзицији. Имају сјајан карактер, борбени су до фанатизма, не одустају до последњег минута. Направили су већ сада велики успех, биће растерећени, опуштени, свакако још опаснији – јасан је Мијатовић.

Селектор наше младе репрезентације ипак верује у своје изабранике који морају одиграти на највишем могућем нивоу ако желе да се пласирају полуфинале и остану трци за местом на победничком постољу:

– Морамо заборавити све што смо до сада урадили. Све победе. Прва места које смо заузели у прве две фазе шампионата се једноставно поништавају. Ово је најважнија утакмица на турниру. Играчи морају да схвате, да за разлику од групне фазе такмичења, више нема друге шансе. Очекује нас велика борба током свих 40 минута, доста трчања. Учинићемо све да се адаптирамо на комбиноване одбране по чему је селекција Израела препознатљива. Никако не смемо да срљамо, већ да стрпљиво чекамо прилику и да искористимо наше предности. За тако нешто потребна је морноћа, апсолутну максимална концентрација. Нема дилеме да наши играчи имају више квалитета и талента, али то треба доказати на терену, што у оваквим елиминационим мечевима није увек једноставно, поготово не лако – закључио је Дејан Мијатовић, селектор младе репрезентације Србије.

ПАРОВИ ЧЕТВРТФИНАЛА:

ТУРСКА – ЛИТВАНИЈА (13:45), СРБИЈА – ИЗРАЕЛ (16:00), ШПАНИЈА – ФРАНЦУСКА (18:15), ГРЧКА – ХРВАТСКА (20:30)