Репрезентација Србије, играчи рођени 1996. године и млађи, убедљиво је савладала селекцију Француске у мечу за пласман од 9. до 16. места на Европском првенству које се одржава у главном граду Финске Хелсинкију. Изабраници селектора Александра Бућана после шокантног пораза у осмини финала од Италије, смогли су снаге да одиграју далеко најбољу утакмицу на шампионату и обезбеде опстанак у елитној „А“ дивизији европске кошарке. Осим у првој четвртини, наш млади тим је у свим сегментима игре доминирао тереном и готово рутински стигаo до тријумфа од 23 поена разлике: Србија – Француска 88:65  (20:29, 23:11, 19:10, 26:15).  У мечу за пласман од 9. до 12. места репрезентација Србије у суботу од 17:30 часова игра против селекције Словеније.

Репрезентативци Србије нису на најбољи начин почели утакмицу или боље речено Французи су то урадили готово саврешно. „Триколори“  су повели са 12:23, а на крају прве четвртине водили са 20:29, што им није било тешко уз шут из игре 16-13. У другој деоници постојао је само један тим – Србија. Изабраници селектора Бућана заиграли су неупоредиво боље у фази одбране, успоставили равнотежу у скоку и почели да сустижу предност. Најпре је повукао Данило Остојић, придружили су му се Вања Маринковић и Илија Ђоковић. Уследила је серија 14:2 за вођство на крају првог полувремена – 43:40.

Повратио је наш тим дефинитивно веру у сопстевен моћи и заиграо још боље у наставку сусрета. Повећан је инзензитет агресивности у одбрани, коначно је прорадио шут, а разлика се све више повећавала. На крају треће деонице износила је двоцифрених – 62:50. Разиграли су се у тим тренуцима сви наши играчи, своје минијатуре имали су Василије Вучетић, Слободан Јовановић Марко Радовановић, Радован Ђоковић и борбени капитен Стефан Лазаревић. Французи су истакли белу заставу и једва чекали крај сусрета. Дочекали су га са огромним заостатком и убедљивим поразом – 88:65.

Искористили смо на најбољи начин дан паузе и одговорили задацима утакмице у последње у три четвртине. Имали смо довољно свежине. Квалитет игре у одбрани, од другог периода, па до краја, био је пресудан за исход утакмице. Парадоксално је с обзиром на рејтинг српске кошарке, бити задовољан овом победом из разлога што се игра за пласман од 9. до 16. места. Међутим, за сваку је похвалу игра наших младих играча. Сјајну утакмицу смо одиграли – истако је Александар Бућан, селектор младе репрезентације Србије.

СРБИЈА: Пено, Симић 6, Јовановић 11, Остојић 14, Р. Ђоковић 6, Маринковић 12, И. Ђоковић 10, Лазаревић 7, Грушановић 2, Радовановић 8, Вучетић 12, Јеремић.

ФРАНЦУСКА: Кавалие 6, Карн 2, Кортили 4, Дили, Дисилијер 6, Денис 5, Мишел, Франсиско 2, Нуа 19, Окобо 17, Елизијер-Ванеро 2, Брун 2.