Репрезентација Србије, играчи рођени 1996. године и млађи, стартовала је победом на Европском првенству које је данас почело у главном граду Финске Хелсинкију. Изабраници селектора Александра Бућана у оквиру првог кола групе „Ц“ савладали су селекцију Летоније. Нап млади тим је до тријумфа дошао тек после неизвесне завршнице у којој имао и дозу спортске среће, иако је имао неколико прилика да раније преломи утакмицу и дође до уверљивије победе: Србија – Летонија 70:68 ( 21:15, 15:14, 17:21, 17:18).

Летонци су се боље снашли на самом почетку и већ у трећем минуту повели са 2:9. Брзо су се консолидовали српски репрезентативци, заиграли одлучније у фази одбране и серијом 16:5 преокренули резултат – 18:14 у финишу прве четвртине. Предвођен капитеном Стефаном Лазаревићем наш млади тим је имао пуну контролу већим делом меча у неколико наврата и двоцифрену предност, али никако није успевао да сломи отпор атипичних Летонаца.

Упорни ривал је преко расположеног Ломаса да изједначи на 64:64 у 37. минута кад је почео расплет овог дуела. Стефан Пено и Слободан Јовановић су довели Србију у вођство 68:64, али је најбољи летонски играч још једном поравнао – 68:68. Капитен Лазаревић је испостваило се на 80 секунди пре краја поставио коначан резултат – 70:68 што јасно говори каква се драма одиграла у Хелсинкију. Борбени Данило Остојић дошао је до важног скока у одбрани осам секунди пре краја, брзо је фаулиран, али је на жалост оба пута био непрецизан са линије слободних бацања. Летонци су у самом финишу два пута покушали да дођу до продужетка или победе, али су на нашу срећу били непрецизни.

– Очекивали смо тешку утакмицу. Међутим, били смо неодговорни у периодима кад смо имали двоцифрену предност што је могло скупо да нас кошта. Разочаравајуће делује чињенцие да смо имали мање скокова од ривала, као и слабију реализацију са дистанце која нас је пратила и у припремним утакмицама – истакао је селектор младе репрезентације Србије, Александар Бућан.

СРБИЈА: Пено 11, Симић 9, Јовановић 5, Остојић 8, Р. Ђоковић, Маринковић 6, И. Ђоковић 5, Лазаревић 18, Грушановић, Радовановић 4, Вучетић 2, Јеремић 2.

ЛЕТОНИЈА: Феинкерс 5, Гринбергс 2, Саулитис 2, Бирканс, Гутманис, Ломас 29, Хазнерс 3, Страдниекс, Кохс 8, Круминс, Раимо 3, Каварс 16.

У оквиру другог кола групе „Ц“ репрезентација Србије се у недељу од 15:15 часова састаје са селекцијом Украјине.