Репрезентација Србије, играчи рођени 1996. године и млађи, савладала је селекцију Словеније у оквиру трећег кола групе „Ц“  Европског првенства које се одржава у главном граду Финске Хелсинкију. Изабраници селектора Александра Бућана поново нису бриљирали, али су показали огормну борбеност и велику жељу да дођу до тријумфа. Почетком друге четвртине наш млади тим је изгубио контролу игре, али је иако му је мало тога полазило за руком успео да у финалној деоници направи проекрет и дефинитивно сломи отпор неугодног ривала: Србија – Словенија 73:68  (18:15, 9:19, 26:21, 20:13).  У среду су на програму утакмице осмине финала, а ривал репрезентације Србије биће селекција Италије. Утакмица почиње у 17:30 часова.

После убедљивог пораза од Украјине српски јуниори су имали дан одомора да се консолидују и остваре тријумф који би им много значио на плану самопоуздања. Добро је почео наш млади тим преко Вање Маринковића брзо повео са 7:2, да би Словенци у седмом минуту дошли до изједначења – 11:11. Ипак, у финишу прве деонице разиграо се Василије Вучетић и вратио предност –  18:15. У другој четвртини готово да се распала игра селекције Србије. Ривал је направио серију од 9:0 и прешао у вођство (18:24). Изабраници селектора Бућана су правили честе грешке, имали великих проблема у организацији напада о чему сведочи шут из игре у првих 20 минута од 23% (34-8). Упркос свему на крају првог полувремена резултат је био још и прихватљив – 27:34.

Заиграли су репрезентативци Србије далеко ангажованије и агресније у фази одбране, али су се и даље мучили у наападачким акцијама. Упорност се ипак исплатила, тако да је Србија после друге везане тројке Илије Ђоковића пришла 42:44 у 25. минуту. Промашио је наш млади тим убрзо три слободна бацања и неколико зицера, што је ривал искористио да се поново одлепи – 43:51. Међутим, распложени Вања Маринковић потрудио се за нови резултатски прикључак на крају треће четвртине – 53:55. Више од три минута српски кошаркаши на почетку финалног периода нису поентирали тако да су се Словенци поново одлепили – 53:59. Коначно Србија је дошла до жељеног ритма и серијом 9:0 преко Илије Ђоковића и Стефана Пена коначно дошла до преокрета – 62:59 (35. минут). Водила се после тога рововска борба, да би капитен Стефан Лазаревић у 38. минут после одличне акције повећао на 69:63. Словеначки тим се није предавао и 40 секунди пре краја успео је да смањи на 69:68. Уследила је узбудљива завршница, која је обиловала обостраним грешкама, а коју је обележио Стефан Пено. Плеј наше селекције је најпре био прецизан са линије слободних бацања, а затим дошао до важног скока у обдрани, да би Данилу Остојићу остало само да са звуком сирене постави коначан резултат – 73:68.

Ова тешко извојевана победа важна је из више аспеката. Вратили смо самопоуздање, имаћемо лакшег противника у осмини финала, а играчи су надам се схватили како се проналази пут до успеха. Неодустајање ниједног тренутка и јака одбрана мора да нас краси на свакој утакмици. Мало је тога данас функционисало, имали смо прегршт изгубљених лопти и промашених зицера, али смо све надокнадили офанзивним скоком, одбраном и борбом. Играчи су се подредили колективу, играли тимски, а у наставку шампионата очекујем да индивидуална остварења подигну на још виши ниво. Они то могу – закључио је Александар Бућан, селектор У20 репрезентације Србије.

СРБИЈА: Пено 10, Симић 4, Јовановић 1, Остојић 4, Р. Ђоковић, Маринковић 19, И. Ђоковић 10, Лазаревић 7, Грушановић, Радовановић 3, Вучетић 15, Јеремић.

СЛОВЕНИЈА: Сиско 7, Маринц, Сајевич, Чанчар 12, Краљевић 2, Грубелич, Дурник 11, Мартинчич 13, Зупан 14, Коси 7, Ожеговић 2, Хабат.