Кошаркашки савез Србије, у сарадњи са Удружењем кошаркашких тренера Србије и породицом Кокошков, организује хуманитарну акцију продаје дресова великих НБА и европских звезда, а у сусрет Квалификационом турниру за Олимпијске игре, који је на програму од 4. до 9. јула 2016. године у Београду. Циљ ове акције је да се сакупи новац за куповину респираторних апарата за помоћ оболелима од Амиотрофичне латералне склерозе (АЛС), болести од које је прерано преминуо и наш трофејни кошаркаши тренер Ацо Петровић.

Србија има четири центра у националној АЛС мрежи (Београд, Ниш, Нови Сад и Крагујевац) и сваки центар би требало да добије по један медицински уређај, а укупна комерцијална цена, са осталим помоћним медицинским средствима и опремом је 18.000 евра.

Амиотрофична латерална склероза (АЛС) је најтежа и најчешћа болест из групе болести мотонеурона и карактеришу је прогресивна слабост и губитак мишићне масе руку и ногу, мишића који су неопходни за дисање, говор и гутање. У периоду од две-три године од настанка првих симптома, код АЛС болесника долази до израженог инвалидитета, одузетости руку и ногу, све отежанијег дисања, немогућности говора, гутања. Болесници су потпуно свесни и најчешће ментално очувани до самог краја.

Узрок болести није познат и још не постоји успешна терапија којом се може зауставити прогресиван ток болести. Најважније за АЛС болеснике је да се на време открије постојање слабости мишића за дисање и да правовремено започну са коришћењем машина за дисање са маском, чија куповина је управо циљ ове акције.

Прерани губитак реномираног тренера Аца Петровића и трагедија породице Кокошков, утицали су да КСС, УКТС и Игор и Ненад Кокошков покрену акцију и тако позову све људе добре воље, пре свега поклонике кошарке, да гестом добре воље помогну свим храбрим људима који болују од АЛС и достојанствено подносе своју болест.

Хуманитарна акција „18 за 18“ подразумева продају 18 оригиналних дресова великих асова светске кошарке, којом би се сакупило 18.000 евра, неопходних за куповину респираторних апарата.

ДРЕСОВИ:

1 Жељко Ребрача – Лос Анђелес Клиперс
2 Емануел Ђинобили – Сан Антонио Спарс
3 Хидајет Туркоглу – Орландо Меџик
4 Радослав Нестеровић – Сан Антонио Спарс
5 Александар Павловић – Кливленд Кавалирс
6 Стефон Марбери – Њујорк Никс
7 Џејсон Кид – Њу Џерси Нетс
8 Марко Јарић – Минесота Тимбервулвс

9 Рашад МекКант – Минесота Тимбервулвс
10 Владимир Радмановић – Лос Анђелес Клиперс
11 Ненад Крстић – Њу Џерси Нетс
12 Квентин Ричардсон – Голден Стејт Вориорс
13 Владе Дивац – Лос Анђелес Лејкерс
14 Антонио Дејвис – Минесота Тимбервулвс
15 Жарко Чабаркапа – Голден Стејт Вориорс
16 Еурелијус Зукаускас – Олимпијакос
17 Милош Теодосић – Србија
18 Мирослав Радуљица – Србија

НАПОМЕНА: сви дресови су оригинални, намењени за утакмице и лично потписани од поменутих играча.