Прослављени репрезентативац Србије, освајач светског (2014.) и европског (2009.) сребра са српским националним тимом, Немања Бјелица, објавио је данас завршетак своје успешне кошаркашке каријере.

Сада већ бивши кошаркаш, рођен 9. маја 1988. у Београду, оставио је дубок траг у српској, европској и светској кошарци. Осим два сребра у сениорској конкуренцији, Немања је освојио и злато као члан Универзитетске репрезентације Србије 2009. године.

На клупском плану, издвајају се титуле првака НБА лиге са екипом Голден Стејт Вориорса, затим титула шампиона Турске и победника националног купа те земље у дресу Фенербахчеа, као и титула најкориснијег играча Евролиге 2015. године.

Током сениорске каријере, Бјелица је.играо за аустријску Аркадију, Црвену звезду, Kаха Лаборал, Фенербахче, Минесоту, Сакраменто, Мајами, Голден Стејт и потом поново Фенербахче. Иако је ове сезоне потписао уговор са Црвеном звездом, Немања није поново заиграо у црвено-белом дресу.

Председник Kошаркашког савеза Србије, Предраг Даниловић је поводом завршетка каријере Немање Бјелице изјавио: – Немањи на првом месту желим добро здравље и пуно успеха након богате кошаркашке каријере. На терену и ван њега, био је неко ко друге чини бољим и од кога су саиграчи већ у раној фази каријере могли доста тога да науче. У име Kошаркашког савеза Србије, желим посебно да му се захвалим на доприносу који је нашој кошарци дао кроз репрезентативне селекције.

Један од тренера који су имали велики утицај на каријеру Немање Бјелице је актуелни селектор репрезентације Србије, Светислав Пешић. Он је поводом Немањиног краја каријере рекао:

– Немања треба да буде поносан на све што је урадио у својој каријери. Он није само имао фантастичну каријеру, већ је био један од ретких који је својим начином игре, мењао читаву кошаркашку игру. Веома је значајан био за стварање нове Звезде, а његов значај за целокуоан развој српске кошарке је немерљив. Пре свега му желим добро здравље и добар избор шта ће радити у будућности, са жељом да увек остане у кошарци.