Игор Кокошков је нови селектор мушке сениорске репрезентације Србије! После успешних преговора председника Кошаркашког савеза Србије Предрага Даниловића и нашег стручњака који скоро две деценије ради у НБА лиги, постигнут је договор да Кокошков преузме национални тим Србије.

– Изузетно смо задовољни што ће тако квалитетан стручњак и један од најбољих српских тренера убудуће седети на клупи репрезентације Србије. Игор је најбоље решење за предстојеће изазове, јер нас очекују квалификације за Европско првенство и квалификациони турнир за Олимпијске игре, а јасно је да је наш примарни циљ да изборимо пласман на оба такмичења. Велико хвала Сакраменто Кингсима, посебно Владу Дивцу, на помоћи и разумевању у реализацији ангажовања Кокошкова од стрaне КСС, што је веома битнo за комплетну српску кошарку. Ускоро ћу се у Америци састати са Игором, где ћемо разговарати о детаљима сарадње и плановима за наредни период – рекао је Даниловић.

Нови селектор Игор Кокошков истиче велико задовољство што му се испунила жеља да са клупе предводи Србију.

– Овим именовањем мојој породици и мени лично је указана велика част. Срећан сам да ћу бити у могућности да као селектор водим национални кошаркашки тим Србије. Добро ми је познато колико људи у Србији воле и подржавају кошаркашку репрезентацију. Такође, добро ми је познато какви су наши резултатски стандарди које су својим успесима деценијама градиле претходне генерације играча и тренера. Очекивања наших навијача од националног тима су увек била велика, а амбиције играча и тренера су увек највеће. Тога сам врло свестан. Сваки кошаркашки тренер са ових простора сања да постане селектор националог тима.

Мој главни мотив да се прихватим овог посла је управо јака лична “емоција” и жеља да се после 20 година рада у НБА и више од десет година рада у ФИБА са другим националним тимовима коначно вратим тамо одакле сам кренуо – у Србију. У том смислу, за мене је избор за селектора нашег националног тима професионални задатак који не може да се упореди ни са једним другим спортским изазовом до сада. Детаљи нашег уговора нису тајна, али не би требало да буди приоритетни јавности у овом тренутку, као што нису били приоритетни ни мени при потписивању истог. Моје тренерско размишљање се базира на томе да се сваки успешан тим, пре свега, гради на креативношћу и способностима самих играча тог тима. Ми у Србији никада нисмо оскудевали у кошаркашком таленту. Отуда ће мој посао као селектора бити да играче припремим, помогнем им и да доносим одлуке у најбољем интересу тима. Играчи са којима сам до сада радио знају да је мој став да „успех тима увек припада играчима, а да тренери преузимају одговорност“.

Национални кошаркашки тим Србије ће се базирати, пре свега, на нашим најбољим играчима који су у могућности да се одазову позиву и који желе да носе дрес националног тима. Мој први задатак ће бити да направим иницијални контакт са свим потенцијалним репрезентативцима. Очекују нас две етапе у предстојећем такмичарском циклусу: две утакмице у фебруарском “прозору” као део квалификација за предстојеће Европско првенство и квалификациони олимпијски турнир у јуну у Београду. С обзиром на то да играчи Евролиге и НБА неће бити у могућности да учествују у “прозорима”, акценат ће се свакако ставити на играче који ће бити слободни у том периоду.

Иако живимо на различитим континентима, данас, у 21. веку, веку технологије, знам да ћу сада већину слободног времена проводити за компјутером гледајући утакмице из Европе и на телефону контактирајући наше играче и моје сараднике. То за мене у овом послу неће бити ништа ново…

На крају, желим да се захвалим Кошаркашком савезу Србије на указаном поверењу и одлучности да сарађујемо. Желео бих, такође, да се захвалим читавој организацији Сакраменто Кингса на подршци да ми, и поред свакодневних НБА обавеза, дозволе да будем уз национални тим Србије. Оно што могу сигурно да обећам је да ћу сво своје искуство, знање и енергију, ставити у службу националног тима са жељом да се остваре циљеви који су пред нама – рекао је Игор Кокошков.

Кокошков је једини неамерички тренер који је био први тренер једне НБА екипе у историји најјaче кошаркашке лиге на свету. Интернационалну тренерску каријеру почео је када га је КСС 1995. године послао на усавршавање у САД. Неколико година касније постао је први помоћни тренер из Европе на једном америчком универзитету, а у питању је био Мизури. Први НБА ангажман добио је као помоћни тренер Лос Анђелес Клиперса и тако постао први неамерички тренер у стручном штабу неког НБА клуба. Током 19 година НБА каријере био је помоћни тренер и у Детроиту, Фениксу, Кливленду, Орланду и Јути. Прошле сезоне био је први тренер Феникс Санса, по чему је такође ушао у историју, да би летос у улози помоћног тренера појачао стручни штаб Сакраменто Кингса.

Кокошков је већ радио у нашем националном тиму као помоћник Жељка Обрадовића 2004. и 2005. године, да би касније као селектор три пута одвео Грузију на Европско првенство – 2011, 2013. и 2015. године. Постао је првак Европе 2017. године као селектор Словеније.

Нови селектор Србије биће доступан медијима за сва питања по доласку у Србију.

Игоре, добродошао!