Са великом тугом вас обавештавамо да је у 91. години живота преминуо Милутин Лута Павловић.

Лута је имао огроман утицај на развој кошаркашких тренера и аутор је највише написаних књига о кошарци на нашим просторима. Оснивач је Више кошаркашке школе.

Милутин Лута Павловић је рођен 11. октобра 1931. године у Битољу. Завршио је гимназију у Кикинди, а Факултет физичке културе (ДИФ) у Београду и на њему магистрирао са темом: Утицај различитих врста мишићних напрезања на прецизност шутирања у кошарци.

Од 1947. године непрекидно је у кошарци. Прво као играч у Кикинди (КК Шести октобар и Локомотива), а затим у Београду (КК Железничар), Алексинцу (КК Младост) и Нишу (КК Студент и Раднички).

Лист “Спорт” називао га је краљем дриблера, а белгијски спортски листови алтер его Татума, тадашњег харлемовског чаробњака, после изузетних игара на Божићном турниру у Брислу на коме је, сем белгијских екипа, учествовала и једна америчка.

Више пута наступао је за разне селекције – репрезентацију Београда, студентску репрезентацију (војвођанску и југословенску), репрезентацију београдског универзитета и др.

Од познатијих клубова вишег ранга тренирао је ЖКК Студент и Раднички из Ниша, ЖКК Партизан из Новог Сада (жене, савезна лига) и ЖКК Топлочанку из Бачке Тополе (жене, савезна лига).

У Новом Саду је од 1973. до 1990. године био саветник за кошарку у Заводу за физичку културу Војводине и заменик директора. За допринос у развоју кошарке више пута је награђиван… Сем што је био предавач на многобројним семинарима, покретао је, уређивао или учествовао својим прилозима у стручним часописима (Одраз у Нишу, Актуално у пракси у Новом Саду, Билтени ККС, Тренер у Београду и др.) у којима је доминирала кошаркашка тематика.

Посебну вредност његовог теоријског рада представљају приручници, практикуми, уџбеници и књиге са кошаркашком тематиком у обиму који премашује укупну досадашњу заједничку продукцију свих осталих аутора, те га с правом сматрају најплоднијим кошаркашким писцем код нас и у најширем окружењу.

Сахрана ће се одвити у уторак 12. априла 2022. године у 13.00 сати на Каменичком гробљу у Сремској Каменици.