Све љубитеље кошарке дубоко је погодила вест о смрти Петронија Пере Зимоњића, легендарног кондиционог и кошаркашког тренера.

Петроније Зимоњић је рођен у Чачку 31. децембра 1942. године. Провео је пет деценија у кошарци и дао велики допринос бројним успесима наших репрезентативних селекција и клубова. Био је пионир кондиционог рада са кошаркашицама и кошаркашима.

Био је један од оснивача Карабурме из које се, као помоћни тренер, придружио Страхињи Алагићу у највећем успеху женске клупске кошарке, када је 1979. године Црвена звезда освојила Куп европских шампиона.

Водио је и ОКК Београд на првенству Србије, учествовао у освајању две титуле кошаркаша Црвене звезде у стручном штабу са Владиславом Лучићем, затим прешао у Беобанку, да би шампионски низ наставио на клупи Партизана уз Душка Вујошевића. Крајем прошле деценије вратио се на кратко у Црвену звезду.

Зимоњић је као кондициони тренер учествовао у једном од најзначајнијих успеха наше кошарке – освајању златне медаље наше мушке сениорске репрезентације на Европском првенству у Атини 1995. године, а радио је и са нашом женском репрезентацијом у неколико акција.

Био је професор и сјајан човек, око себе је ширио знање и позитивну енергијуј на сваком кораку.

Опело ће се одржати у уторак 12. јануара 2021. године у 12.30, а сахрана у 13.00 часова на Централном гробљу у Београду.