Легенда светске, југословенске и српске кошарке Ранко Жеравица преминуо је данас у 85. години живота.

Наш чувени кошаркашки тренер Ранко Жеравица рођен је 17. новембра 1929. године у Драгутинову. Жеравица је тренерским послом почео да се бави почетком 50-тих, на крају играчке каријере и до 1966. године радио је у београдском Радничком, где је водио мушке и женске селекције. У међувремену, трофејни стратег је 1960. године постао професионални тренер у Кошаркашком савезу Југославије. У наредне две деценије са великим успехом у неколико наврата седео је на клупи мушке кошаркашке репрезентације Југославије, коју је више пута водио до победничких постоља.

Паралелно са радом у репрезентацији, Жеравица је имао велике заслуге за успехе КК Партизан почетком 70-тих година, када је селектирао тим предвођен асовима попут Дражена Далипагића и Драгана Кићановића. Тај Жеравицин тим је током деценије која је следила освојио бројне трофеје. Био је три пута тренер националног тима на Олимпијским играма, на три Светска првенства и три Европска првенства. Са репрезентацијом је освојио златне медаље на ОИ у Москви 1980. и на СП у Љубљани 1970, сребрне медаље на ОИ у Мексику 1968, СП у Уругвају 1967. и ЕП у Италији 1969. и Немачкој 1971, као и бронзу на СП у Колумбији 1982. године.

Са успехом је водио и репрезентацију Аргентине 1979. и 1980. године, да би после тога 80-тих година био шеф струке Црвене звезде. Жеравица је рекордер црвено-белих по броју победа на клупи, са скором од 167 тријумфа из 272 утакмице. У богатој клупској каријери водио је са клупе Раднички, Партизан, Барселону, Пулу, Црвену звезду, Сарагосу, Аурору Десио, Наполи, Конзервас Дароку, Слободну Далмацију и Казерту.

Још једно велико признање Жеравица је добио од ФИБА, када је 12. септембра 2007. године примљен у „ФИБА Кућу славних“ у шпанском Алкобендасу.

Комеморација ће бити одржана у суботу 31. октобра у 12.00 сати у Скупштини града Београда, а сахрана истог дана у 14.00 часова у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.