Репрезентација Србије савладала је у другом колу међународног турнира „Спортото“ у Истанбулу селекцију Белгије и у недељу од 17:00 часова бориће се против домаћина Турске за победнички трофеј. Изабраници селектора Душана Ивковића били су тотално ван ритма у првом полувремену, у два наврата били и у двоцифреном заостатку, али су одличном игром у трећем периоду направили преокрет, а до краја дуела извојевали убедљиву победу: Србија – Белгија 79:52 (15:21, 13:13, 26:9, 25:9).

Стартна предност селекције Белгије у четвртом минуту – 3:11 као да није била довољна опомена нашим најбољим кошаркашима који су у финишу прве четвртине неочекивано били у двоцифреном заостатку – 7:17. Нешто агресивнијом и прецизнијом игром Србија је у 12. минуту успела да смањи на 18:21, али је ривал који је иначе успео да оствари доминацију у скоку, преко расположених Ервела, Ван Росома и Табуа, само три минута касније поново имао десет поена предности – 21:31. Наш тим је имао доста проблема у организацији напада, није проналазио најбоља решења о офанзивним акцијама, тешко долазио до унутрашње игре, док је ривалу дозвољавао доста отворених шутева у првих 20 минуту (28:34).

Далеко мотивисаније и ангажованије заиграли су репрезентативци Србије у наставку дуела. За само пет минута направљена је серија 14:2 у којој Данило Анђушић учествовао са три тројке и 12 поена, за вођство нашег тима – 42:36. Још више су изабраници селектора Ивковића појачли интезитет у одбрани, Немања Недовић је убрзао игру, док су наши високи играчи Ненад Крстић, Рашко Катић и Ђорђе Гагић успоставили доминацију у оба рекета. На истеку 30. минута Белгијанци су морали да се суоче са заостатком од 11 поена – 54:43. До краја меча није више било осцилација у игри наших кошаркаша. Наставили су да доминирају тереном, из минута у минут повећавали предност која је на крају сусрета износила максималних 27 поена – 79:52

Александар Кесар, помоћни тренер у стручном штабу репрезентације Србије: Утакмица са два потпуно различита полувремена. Слабо смо почели, што су Белгијанци који су били мотивисано да против нас што боље одиграју знали да искористе. Међутим, у наставку сусрета максимално смо испоштовали све принципе игре у одбрани, што је резултирало са доста отворених шутева и може се рећи да смо у овом делу игре одиграли веома добро. Веома је важно да на Евроспком првенству будемо максимално концентрисани од самог почетка.

Комплетна статистика: линк >>>

СРБИЈА: Дангубић 2, Богдановић 6, Марковић, Митровић 5, Ненад Крстић 8, Катић 5,
Штимац 6, Мицић 2, Недовић 15, Анђушић 17, Гагић 6, Калинић 7.

БЕЛГИЈА: Морс 12, Ван Росом 10, Бегин 2, Ервел 10, Мвема 2, Табу 9, Лојески, Муја 1, Мукубу, Дезеув, Масо 2, Дризен 4.