Репрезентација Србије у оквиру четвртфинала Европског првенства у Словенији састаће се у среду од 17:30 са селекцијом Шпаније. Биће то седми дуел ове две селекције у последњих пет година на великим такмичењима, четврти на континеталним шампионтима. Шпанци се најрадије сећају тријумфа у финалу Еуробаскета 2009 у Пољској (85:63), док смо им се пуном мером реванширали већ годину дана касније у четвртфиналу Светског првенства у Турској (92:89).

– Потребно је да будемо реални и концентрисани, да заборавимо све урађено до сада, да смо у прве две фазе шампионата били први у групи испред много квалитетнијих тимова. Започињемо нову фазу у којој треба да добијемо једну од преостале три утакмице на турниру. Прва је против селекције Шпаније, изузетно искусне екипе која је у великој предности на позицији у којој смо ми најрањиви и где имамо највише повреда. Бековску линију Шпаније чине четири играча са НБА искуством, док је Стефан Марковић тек данас устао из кревета и не може да потрчи, док је Немања Недовић јутрос одрадио само мали део шутерског тренинга. У предњој линији имају доминатног Марка Гасола, али ипак мислим да смо на центарској линији у одређеној предности, због дужине клупе, тимске игре и квалитета. Трудићемо се да уз подршку навијача пружимо највише што можемо, али понављам да никад нисмо били у оваквој ситуацији, са оволико великим бројем повреда – истакао је селектор Душан Ивковић и нагласио да циљ нашег тима остаје исти – пласман на Светско првенство следеће године.

Капитен Ненад Крстић очекује тежак дуел, јер наша млада екипа први пут на шампионату игра елиминациону утакмицу:

– Као први у групи, нисмо очекивали да за противника у четвртфиналу добијемо селекцију Шпаније. Али, ова екипа је тако направљена да против сваког ривала игра на победу. Бићемо максимално спремни и концентрисани да се боримо и одиграмо као против селекције Француске.