У седишту ФИБА у Швајцарској одређене су групе за прелиминарну фазу ФИБА 3х3 Светског првенства, које ће бити одржано у Амстердаму од 18. до 23. јуна 2019. године.

Наиме, учесници група се не извлаче на традиционалан начин, већ се генеришу на основу пласмана федерација на ФИБА 3х3 листи. Тако је репрезентација Србије, званични првак света, своје место као први носилац турнира нашла уз репрезентације САД, Холандије, Турске и Јужне Кореје. Наиме, у групи А се налази првопласирана по рангу мушка репрезентација према ФИБА 3х3 листи федерација (Србија), уз федерације које се налазе на осмом и деветом месту (САД и Холандија), као и федерације које се налазе на 16. и 17.месту (Турска и Јужна Кореја).

Подсећамо да само две најбоље пласиране репрезентације из групе настављају такмичење у четвртфиналу.

Остали учесници ФИБА 3х3 Светског првенства су распоређени у следеће

групе:

Група Б: Русија, Монголија, Украјина, Естонија и репрезентација из квалификација 1.

Група Ц: Словенија, Кина, Литванија, Катар и репрезентација из квалификација 2.

Група Д: Јапан, Летонија, Бразил, Пољска и репрезентација из квалификација 3.

У случају проласка наше репезентације у четвртфинале, противник би била једна од две најбоље репрезентације групе Ц.

Мушка сениорска репрезентација Србије је до сада укупно четири пута освајала титулу првака света, а у последње три године узастопно, где су управо 2016. године у финалу савладали САД, а 2017. и 2018. године репрезентацију Холандије – дакле обе репрезентације са којима ће се овога пута наћи у групној фази.

– Истина је да ће утакмице у групи бити изузетно тешке, али ако желимо да покажемо да смо и даље најбољи на свету мораћемо да побеђујемо. Такође, треба имати на уму да се, поред изузетно квалитетних екипа САД и Холандије, у нашој групи налази и репрезентација Турске, која на последњим првенствима нема запажен резултат, али чији се костур екипе састоји од јуниорске репрезентације која је 2015. године била првак Европе. Репрезентација Јужне Кореје је такође екипа за респект, јер се већ годинама уз екипе Кине, Јапана и Монголије – као представнике Азије – налази на највећим 3х3 репрезентативним смотрама, а овај спорт је изузетно популаран у тој земљи. Сигуран сам да ће репрезентација Србије наступити у најквалитетнијем саставу у Холандији и да ћемо, сходно томе, пружити и најквалитетније партије када буде најпотребније. Са свим селекцијама из наше групе имамо позитиван скор са свих међународних такмичења на којима смо се од 2012.године до данас састајали –  рекао је селектор репрезентације Србије Горан Војкић.