У београдском хотелу „Crowne Plaza“, данас је у свечаној атмосфери обављен жреб за финални турнир Купа Радивојa Кораћa, који ће се од 18. до 21. фебруара одржати у нишкој дворани „Чаир“.
Жребу су присуствовали челници, тренери и капитени клубова учесника, као и велики број гостију и новинара. После уводног говора уз пратећи видео материјал о легенди наше кошарке Радивоју Кораћу и историјату најмасовнијег националног такмичења, присутне је поздравио председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас.

– Куп Радивојa Кораћa је велико и престижно такмичење. Тим који освојити Куп дичиће се тиме у наредних 12 месеци. Верујем да ће у дворани која прима четири и по хиљаде људи бити око шест или седам хиљада, као што је било прошле године на полуфиналу, а како и треба да буде. Надам се да ће сви клубови који учествују својим понашањем и играма популарисати кошарку. За мене је ово такмичење доказ да и у нашој лиги имамо квалитет, као и да екипе које играју у Кошаркашкој лиги Србије могу да буду озбиљни и равноправни тимовима из АБА лиге, а често и да победе екипе које се такмиче у регионалној лиги. Сигуран сам да је кошарка у Србији најквалитетнија у региону… – поручио је Ђилас.

После председника КСС, за говорницом се нашао Урош Парлић, представник Регионалног кошаркашког савеза Источне Србије и нишког Константина.

– Није случајно што је Ниш 12. пут домаћин највећег српског кошаркашког окупљања. Протеклих година је све било у најбољем реду и надам се да ћемо поново испунити сва велика очекивања, да ће се утакмице одиграти у најбољим условима и да ће се Константин пласирати у полуфинале, што и вама желим… – уз осмех је завршио Парлић.

Парове четвртфинала извлачили су чланови шампионске У20 репрезентације Марко Гудурић (Црвена звезда), Раде Загорац (Мега Лекс) и Петар Ракићевић (Металац), као и капитен Партизана Вања Маринковић. Учесници АБА лиге били су носиоци и нису могли да се састану у четвртфиналу.
Наши млади кошаркаши одлучили су уз помоћ куглица да се 18. фебруара, првог дана турнира, у четвртфиналу састану Мега Лекс и Константин, односно Партизан и ФМП Железник. Дан касније, мегдан ће поделити Металац и чачански Борац, односно Црвена звезда и Смедерево 1953.
У првом полуфиналу ће се састати победници дуела Мега Лекс – Константин и Металац – Борац, а у другом бољи из мечева Партизан – ФМП Железник и Црвена звезда – Смедерево 1953.
Ово ће бити 14. издање националног Купа од 2003. године, када је такмичење добило име по легендарном кошаркашу. Од тада, Партизан и Црвена звезда су освојили по пет трофеја, док је ФМП тријумфовао три пута.
У комплетној историји најмасовнијег такмичења на нашим просторима, најуспешнији је Партизан са 13 трофеја, следи Црвена звезда са осам, ФМП са пет, ОКК Београд са три, док су ИМТ и Раднички са Црвеног крста по једном подизали пехар.