Јапански град Уцуномија ће 2. и 3. новембра 2019. бити домаћин финалног ФИБА Мастерс 3х3 турнира за ову годину, али оно што је још битније је да ће пре самог турнира бити обављена церемонија објављивања екипа које су директно обезбедиле учешће на Олимпијским играма следеће године у Токију на основу пласмана и позиција федерација на ФИБА 3х3 ранг листи.

Мушка сениорска репрезентација Србије ће том приликом бити представљена као један од четири тима директна учесника Олимпијског турнира у Токију следећег јула (укупно на турниру учествује осам националних селекција). Преостала четири учесника ће се добити после два квалификациона турнира који ће бити одржани следеће године.

Кошаркашки савез Србије би требало да и ову годину заврши на првом месту ФИБА 3х3 ранг листе у мушкој конкуренцији. Поред Србије, у мушкој конкуренцији Русија и Кина би требало да такође буду учесници Олимпијских игара на основу пласмана на ранг листи. По истом принципу ће бити одређене и женске репрезентације које ће директно учествовати на Олимпијском турниру. Традиционално је 1. новембар датум када ФИБА 3х3 прави коначан пресек позиција на ранг листи и према том тренутном пласману се утврђују и позиције федерација. Поред првог критеријума који је пласман на ФИБА 3х3 ранг листи, федерације морају да испуне и додатне критеријуме за пласман на Олимпијске игре, као што су то да у оквиру федерације мора да постоји званично 3х3 првенство, као и да федерација мора да има представника који је прошао потребну ФИБА 3х3 едукацију.

Финални ФИБА 3х3 Мастерс који се 2. и 3. новембра одржава у Уцуномији је последњи турнир сезоне који окупља најбољих 12 екипа на свету (екипа које су освојиле током сезоне највише бодова и турнира), а који има и највећи наградни фонд. Наше три екипе ће „бранити боје“ Србије на овој највећој тимској смотри, а то су: Нови Сад, Лиман и Земун. Комплетан турнир можете да пратите у директном преносу на званичном „јутјуб“ ФИБА каналу на адреси https://www.youtube.com/user/3x3planet, као и на званичној страници турнира на адреси https://worldtour.fiba3x3.com/2019/utsunomiya