У циљу развоја и популаризације Јуниор НБА лиге, овог лета НБА први пут организује Јуниор НБА Светско првенство. Такмичење се организује у периоду од 7. до 12. августа ове године у спортском комплексу „ESPN Wide World of Sports“ у склопу парка Дизниленд, у близини Орланда у САД.

Прво такво глобално такмичење организује се за децу узраста 13 и 14 година која учествују у Јр. НБА лиги у једној од 70 земаља широм света. По 16 мушких и женских екипа биће распоређено у две групе. Једну групу чиниће осам екипа из осам региона САД, а другу групу осам екипа из остатка света: Африка/Блиски Исток, Азија/Пацифик, Канада, Кина, Европа, Индија, Мексико и Јужна Америка. После утакмица у групи, уследиће елиминационе утакмице, а победници групе 12. августа састаће се у финалној утакмици која ће одлучити о шампиону првог Јр. НБА Светског првенства.

Бек Мајами Хита и троструки НБА шампион Двејн Вејд и крило Лос Анђелес Спаркса и ВНБА шампионка Кендис Паркер биће глобални амбасадори овог јединственог такмичења. Дечаци и девојчице, учесници турнира, не само да ће се такмичити на терену него ће и ван њега учествовати у бројним активностима, предавањима и „NBA Cares“ пројектима који имају за циљ помоћ локалној заједници, а у плану је и посета Дизниленд парку, што ће се деци посебно свидети.

Провера кандидата за селекцију Европе одржана је на словеначкој планини Рогли, где је у периоду од 30. априла до 4. маја био организован европски Јр. НБА камп, на коме се нашло укупно 47 дечака и девојчица из 17 европских земаља у којима се тренутно организује ово такмичење, међу њима и два дечака и две девојчице из Србије. Кампом је руководио стручни штаб састављен од људи из сектора кошаркашких операција НБА и Јр. НБА тренера. Деца су тренирала по програму прилагођеном њиховом узрасту са фокусом на унапређење техничких детаља, као и игри „три на три“ и „пет на пет“. У својству Јр. НБА тренера нашао се и Бојан Поповић, директор такмичења Јр. НБА лиге Србије.

Поред свакодневних активности на терену, за кампере, али и њихове тренере, организоване су бројна такмичења, квизови, радионице и предавања, а сви заједно су имали прилику да се упознају и друже са прослављеним кошаркашима и бившим НБА асовима, сада амбасадорима Јр. НБА лиге Владимиром Радмановићем, Дином Рађом и Марком Милићем. Наши дечаци су добили награду за најуреднију собу на кампу, а такође су се нашли у екипи која је била најуспешнија у игри „пет на пет“.

До краја месеца биће позната имена по десет дечака и девојчица и четири Јр. НБА тренера који ће представљати селекцију Европе на првом Јр. НБА Светском првенству, а селекцију ће вршити НБА тренери и оперативци.