Јуниорска репрезентација у 3х3 кошарци осварила је победу и пораз првог дана квалификација за ФИБА 3х3 У18 Евро куп које се одржавају у мађарском Солноку.
Србија је отворила цео квалификациони турнир у Солноку, с обзиром да је играла први меч дана. Противник је била репрезентација Грузије коју су наши јуниори убедљиво победили резултатом 21:9. У овом мечу приказанa је изванредна партија свих играча и овом победом су наговестили добар наступ на целокупном турниру.
Ипак, у претпоследњој утакмици на програму данас, ривал Србије била је репрезентација Шпаније која је славила резултатом 21:20. Наиме, наша екипа је доминирала током читавог меча, и пред сам крај имала резултатску предност од 20:16, да би лошом одбраном пре свега довела себе до пораза.

У нашој групи након првог дана екипе Естоније и Шпаније оствариле су по две победе, док смо са по једном победом и поразом, a репрезентације Грузије и Изреала забележиле по два пораза.

У другој квалификационој групи домаћин Мађарска је приказала две импресивне партије (против Холандије и Црне Горе), чиме се уз Чешку (која је такође остварила две победе) налази на првом месту у својој групи. Подсећамо да је систем квалификација такав да ће првопласиране екипе из обе групе оверити прве две визе за Евро куп који ће се одржати у Дебрецину од 31.августа до 2. септембра, а да ће се преостали учесници добити кроз бараж (другопласиране и трећепласиране екипе из група „укрштају“ и победници би требало да „путују“ за Дебрецин такође). Али, овај сценарио (који би одговарао нашој репрезентацији где ће четири екипе са квалификација у Мађарској ићи у Дебрецин) је могућ само у случају да Мађарска освоји прво место у својој групи – што ће се највероватније и десити према партијама које су данас приказали.

Јуниоре Србије сутра очекују још два меча у групи: први од 14.00 сати против репрезентације Израела, да би од 18.00 часова играли против екипе Естоније. У зависности од пласмана у групи (јер постоји и шанса да Србија заврши као првопласирана – у случају да победи оба меча, а да при тим Естонија савлада Шпанију) евентуални мечеви баража су предвиђени за термин од 20.40 сати.

Сви директни преноси утакмица из Солнока могу се пратити на званичној веб страници квалификационог турнира на адреси:
http://www.fiba.basketball/europe/3x3U18/2018/Hungary, као и на званичном „јутјуб“ ФИБА каналу: https://www.youtube.com/user/3x3planet