У „Кући кошарке“ данас је одржана конференција за медије поводом почетка припрема за предстојеће Европско јуниорско првенство за играче до 18 година које је требало да буде одиграно летос, али је због ванредне ситуације у Турској померено и играће се од 16. до 22 децембра ове године у турском граду Самсуну.

Присутне је први поздравио потпредседник КСС за мушку кошарку Игор Ракочевић.

– Наша селекција У18 је јако талентована! Имамо велике планове и циљеве, желимо да се пласирамо на Светско првенство које ће бити следеће године, а за то морамо да будемо међу првих пет екипа на ЕП у Самсуну. Сви знате како је ситуација компликована, јер је ово првенство ванредно, у децембру… Поред тога, сусрели смо се са још доста проблема везаних за повреде и друге ствари… Нажалост, нећемо имати најјачи састав, а ово је баш добра генерација. Ипак, знајући Гуровића из играчких дана, а он је велики борац, верујем да ће саставити добру екипу и извући максимум из тих момака. Стварно се надамо да ћемо већ у првим мечевима против Словеније, Русије и Француске да покажемо да вредимо, да ћемо да победимо и пласирамо се у други круг.

Директор мушких репрезентативних селекција Владимир Кузмановић детаљно је говорио о саставу тима.

– Имали смо доста обавеза око овог ванредног такмичења, први пут се дешава да се не игра током лета већ у децембру. Прва ствар, желим да кажем да смо, као Савез, у договору са такмичарским делом обезбедили чак 17 дана припрема. Наравно, не можемо да имамо толико дана јер се клубови са тим не слажу, али то је ван наших могућности… Хоћу да кажем да смо се озбиљно позабавили тиме да играчи буду у неком ритму сличном оном летос, када их је тренер Гуровић имао скоро месец дана на припремама. Иако смо добили обећање да ће ФИБА чврсто стајати иза сваког савеза, позиви нашим играчима у одређеним клубовима су игнорисани до дана данашњег. Због тога не знамо како ће се ствари одвијати у недељу, јер нисмо добили потврду нити икакав одговор, а чак нисмо добили ни одговор ФИБА да ли нас штити и како штити наше играче. Ми смо у специфичној ситуацији јер имамо играче који не играју у нашој земљи, док неке репрезентације вероватно немају те проблеме. Упутили смо у више наврата позиве и мејлове да нам се придруже сви који су на списку, заиста апеловали на једну солидарност у оваквој ситуацији, јер кажем да немамо механизам заштите. Видећемо да ли ћемо у томе успети, али апсолутно радимо све да ови играчи са спсика буду са нама.

И још конкретније…

– Добили смо допис Црвене звезде у коме нам саопштавају који играчи су слободни и ми то потпуно разумемо, као што разумемо и ситуацију Звезде да је један од најталентованијих играча ове генерације Бориша Симанић саставни део првог тима кога чекају озбиљне утакмице. И поред тога се надамо да ћемо у разговору са клубом и ми добити неку могућност да Боришу имамо на припремама и самом такмичењу. Наравмно да ћемо прихватити све аргументе који стоје у овом случају. Имамо још пар играча који играју КЛС лигу и њима је омогућено да наступају за своје тимове током припрема, тренер Гуровић и сви ми смо за то да се то испуни и да клуб не трпи због репрезентације, када је већ ситуација таква каква јесте. Искрено се надам да ћемо у недељу имати овај списак играча који нам даје за право да верујемо да ће тренер Гуровић и екипа отићи на такмичење са амбицијама које нас задовољавају, а то је пре свега пласман међу првих пет екипа и виза за Светско првенство, а све преко тога је фантастичан успех, како због момента одигравања ЕП, тако и због чињенице да опет, на нашу велику жалост, нисмо комплетни јер је момак који је пропустио Манхајм и летошње припреме за ЕП Александар Аранитовић обновио повреду. Не ради се о томе што ће пропустити ЕП, него нам је свима, као бившим играчима, жао што му се депшавају такве повреде у тим годинама.

Мотива ће сигурно бити напретек…

– Знајући Милана Гуровића, а и после разговора са момцима који су жалили што су били други у Манхајму где смо одиграли добар турнир и уз мало среће могли да будемо и први, они желе то да надокнаде и мислим да ће атмосфера пред само такмичење бити она права и да ће играчи који буду на списку дати све од себе да се направи што бољи резултат – закључио је Кузмановић.

Тренер У18 репрезентације Србије Милан Гуровић био је кратак и јасан.

– Наш главни циљ је да будемо међу првих пет и обезбедимо пласман на Светско првенство… Рекли смо и у каквом смо стању и шта нам се дешава, али трудићемо се да увек пружимо максимум, ићи ћемо на ЕП са 12 најбољих играча које имамо! – рекао је Гуровић.

Позвани играчи:

 1. Душан Беслаћ                      Динамик
 2. Александар Аранитовић  Црвена звезда мтс
 3. Бориша Симанић               Црвена звезда мтс
 4. Алекса Раданов                   ФМП
 5. Алекса Ускоковић              Црвена звезда мтс
 6. Стефан Ђорђевић               Црвена звезда мтс
 7. Стефан Момиров                Црвена звезда мтс
 8. Никола Мишковић            Мега Лекс
 9. Новак Мусић                        Мега Лекс
 10. Михаило Јовичић               Мега Лекс
 11. Милош Глишић                   –
 12. Данило Петровић               Италија
 13. Лазар Николић                   Италија
 14. Харис Ћућовић                   Словенија
 15. Алекса Степановић            БиХ