Мушка јуниорска репрезентација Србије, играчи рођени 2000. године и млађи, отпутовала је данас на Европско првенство које ће се од 28. јула до 5. августа одржати у Летонији. Наш млади тим мечеве у групи „Д“ против селекција Литваније, Црне Горе и Украјине играће у Лијепаји, док ће се мечеви завршне фазе шампионата играти у Риги.

Селектор Александар Бућан задовољан је урађеним у припремном периоду у којем су његови изабраници имали довољан број контролних мечева кроз које су подизали ниво форме и уиграности.

– Иза нас је 38 дана припрема и седам припремних утакмица , где смо имали сјајне услове за рад. Кроз утакмице и тренажни процес смо покушали да одредимо смер и начин игре на такмичењу. Сигурни смо да нам предходни период даје за право да имамо своје амбиције, али исто тако и жељу да уђемо у такмичење максимално мотивисани и подређени тимском успеху – јасан је Александар Бућан.

Селектор српских јуниора уверен је да ова генерација може да оствари бољи резултат него на претходним такмичењима:

– Шампионат отварамо утакмицом против Литваније, сигурно озбиљним кандидатом за медаљу, што је добро, јер резултат те утакмице нема пресудан такмичарски значај. Систем такмичења је такав где све екипе из групе пролазе даље и ставља се највећи фокус на нокаут фазу, на утакмицу осмине, а затим и четвртфинала. У тој фази такмичења жеља нам је да избегнемо пре свега у осмини финала Шпанију и Финску. Немачка је освојила у овој генерацији незванивно првенство света у Манхајму пре само неколико месеци. Ми смо имали прилике у припремним утакмицама да се уверимо у квалитет Турске, Француске, Русије. На кадетском првенству Европе медаље су освојили Шпанија, Литванија и Турска док смо ми завршили такмичење као десети. Нисмо у овој генерацији играча постизали запаженије резултате до сада, али смо максимално мотивисани да то у Летонији променимо – закључио је селектор Бућан.

Србију ће на Европском првенству у Летонији представљати следећих 12 играча: Павле Кузмановић, Алтин Исламовић, Лука Церовина, Богдан Недељковић, Марко Пецарски, Богдан Рутешић, Зоран Пауновић, Аријан Лакић, Тома Васиљевић, Далибор Илић, Урош Трифуновић и Филип Петрушев.

У Стручном штабу селектора Бућана, налазе се помоћни тренери Жарко Милаковић и Бојан Салатић, физиотерапеут Аљоша Љубичић, као и тим менаџер Виктор Антић.