Јуниорска 3х3 репрезентација Србије успела је да се квалификује на 2017 ФИБА У18 3х3 Евро Куп који ће се од 1. до 3. септембра одржати у мађарском Дебрецину.

До пласмана на Европско првенство наши јуниори су дошли „тежим“ путем. Наиме, у четвртифналном мечу поражени су од Шпаније резултатом 18-11, па су у борби за пето и шесто место које воде на ЕП чекали домаћина Летонију (која је у четвртфиналу поражена од Белгије). Меч против Летоније трајао је преко сат времена. Сам меч је почео са закашњењем због замене кош конструкције на којој се играло (претходна није била довољно висока), да би на самој половини меча при резултату 9-8 за наш тим, меч био прекинут због кише. Пауза је трајала преко 40 минута, да би коначно победник био одлучен у продужетку (резултат након регуларних 10 минута је био 15-15) тако што је при резултату 16-16 Марко Бакула након што је био фаулиран погодио слободно бацање за коначну победу (17-16). На овај начин се наша репрезентација пласирала на предстојеће Европско првенство које ће бити одржано у Дебрецину, а поред наше екипе из конкуренције 15 екипа са квалификационог турнира пласирале су се и следеће репрезентације: Италија и Шпанија (првопласирана и другопласирана екипа на туриниру), те Румунија, Белгија и Украјина.

Са другог квалификационог турнира који је у исто време одржан у мађарском Солноку „путници“ на Евро Куп су: Израел, Француска, Мађарска, Естонија, Чешка и Холандија.

Поред квалификација за јуниоре у исто време су игране квалификације у категорији јуниорки где су се са турнира у Летонији на ЕП пласирале јуниорке: Шпаније, Летоније, Русије, Украјине и Холандије. Са турнира у Мађарској на ЕП пласирале су се следеће женске екипе: Француска, Чешка, Пољска, Мађарска, Израел, Белгија и Италија.