Репрезентација Србије, играчи рођени 1998. године и млађи, стартовала је победом на Европском првенству које је данас почело у Самсуну (Турска). Изабраници селектора Милана Гуровића у оквиру првог кола групе Д савладали су селекцију Словеније после велике борбе и прегршт успона и падова током свих 40 минута. Због кратког припремног периода и неуиграности, српски јуниори су често превише грешили и промашивали, али су успели све да надоканде огромном борбеноћу и жељом за тријумфом. Наш млади тим је најбоље одиграо у кључним моментима последње четвртине кад је преко сјајног тандем Алекса Раданов – Бориша Симанић успео да пронађе пут до победе која ће много значити у наставку шампионата.

Премијерни меч на шампионату у Самсуну српски јуниори нису почели на најбољи начин. Сувише нервозе, пуно промашаја и изгубљених лопти омогућили су Словенцима да се већ у шестом минуту одплепе на 5:12, а стечену предност сачувају и до краја прве четвртине – 13:18. Покушавао је селектор Гуровић да на све начине продрма екипу, тако да је у 14. минуту већ девет играча добило прилику да преокрене ситуацију на терену. Пуно смиренији и прецизнији ривал је и даље успешно одолевао – 19:27. Коначно, у финишу првог полувремена наш млади тим је дошао до жељеног ритма, успоставио доминацију, пре свега у скок игри и преко Алексе Раданова, Борише Симанића, Стефана Ђорђевића и Новака Мусића дошао до првог вођства 30:29.

Тачно пет минута игре у наставку сусрета требало је српским репрезентативцима да дођу до првих поена. Ривал је у међувремену направио серију 9:0 и поново успео резултатски да умакне – 32:40. Међутим, Ускоковић и Раданов и Симанић погађају неколико тешких шутева и успевају да донесу изједначење 41:41 (26. минут). Био је то замах за нови налет и серију од 6:0 коју је крунисао све бољи Бориша Симанић за рекордно вођство Србије – 47:41.

Борбена селекција Словеније је успела још једном да узврати и дође до егала – 47:47 на почетку последње деонице. У тим тренуцима, обе екипе су веома тешко долазиле до поена. Ипак, кад је било најважније Бориша Симанић одличним потезима на обе стране терена успео је да донесе нову предност Србији – 53:47. Иако је наш млади од тог тренутка држао све конце игре у својим рукама све је било готово тек кад је одлични Алекса Раданов у 39. минуту погодио тројку за 66:57.

У оквиру другог кола групе Д репрезентација Србије се у суботу 17. децембра од 16:30 часова састаје са селекцијом Русије, која је данас поражена од Француске – 53:48.

СРБИЈА 68

СЛОВЕНИЈА 60

13:18, 19:13, 15:14, 21:15

СРБИЈА: Ђорђевић 10, Ускоковић 7, Момиров, Мишковић 6, Беслаћ 1, Мусић 3, Раданов 23, Симанић 18, Глишић, Степановић, Николић, Симовић.

СЛОВЕНИЈА: Ожеговић 14, Кунц, Скедељ 2, Стаблај, Суша, Братец 10, Краљ 7, Весел 11, Јанезич 2, Јурчек 10, Шишка 4, Млакар.