Женска јуниорска репрезентација Србије, играчице до 18 година, отпутовала је данас на Европско првенство које се од 30. јула до 9. августа одржава у Цељу (Словенија). Селектор Зоран Тир одлучио је на овај шампионат поведе девет кошаркашица које су учествовале на недавно завршеном Светском првенству у Русији, а да се екипи придруже још Ања Маринковић, Јована Вучетић и Тамара Јованчевић.

Светско првенство у Русији свима нам је пружило непроцењиво искуство, пре свега играња са старијим и физички далеко снажнијим противницима. Такође, имали смо прилику да се на седам одиграних утакмица веома добро уиграмо. Са друге стране евидентан је умор и зато у веома кратком периоду морамо екипу да освежимо и припремимо за нова искушења – јасан је Тир.

Репрезентација Србије на Европском првенству у Словенији играће у групи „Ц“, а за ривале ће имати Белгију, Мађарску као и домаћу селекцију.

Најпре треба нагласити да ће ово бити сигурно најуједначенији шампионат у последњих неколико година. Сматрам да скоро десет екипа има шансе за једну од медаља. У веома смо јакој групи. Пре свега треба обратити пажњу на Словенију која има толико добру генерацију, да је због њиховог талента и квалитета прихватила организацију шампионата. Имају пуно играчица са искуством играња у регионалној лиги. Белгија је у сличној ситуацији као и ми, довешће шест-седам кошаркашица које су играле на Светском првенству. Мађарице имају такође веома талентован тим, који је на кадетском првенству стигао до полуфинала.

Селектор српских јуниорки је упркос свему је умерени оптимиста и верује да његове изабранице могу међу осам најбољих на Европском првенству .

Пласман у четвртфинале је циљ којем тежимо. Верујем да ће бити лакше направити корак даље, него се пласирати у елиминациону фазу. Поред тога што имамо тешку групу, ништа неће бити лакше ни у другој фази шампионата где нас чекају одличне селекције Чешке, Холандије и Хрватске – закључио је Зоран Тир, селектор јуниорске репрезентације Србије.

Србију ће на Европском првенству у Словенији представљати следећих 12 кошаркашица: Ања Маринковић (Канада), Јована Вучетић (Црвена звезда), Тамара Јованчевић (Србобран), Ана Илић (Радивој Кораћ), Јована Ногић (Португалија), Катарина Зец (Црвена звезда), Кристина Арсенић (Гросбаскет, Словенија), Снежана Богићевић (Црвена звезда), Јована Шубашић (Актавис, Лесковац), Александра Катанић (Црвена звезда), Невена Вучковић (Радивој Кораћ) и Милица Бојовић (Црвена звезда).

У Стручном штабу јуниорске репрезентације Србије поред селектора Зорана Тира, налазе се још помоћни тренери Весна Деспотовић и Жељко Васиљевић, физиотерапеут Бојана Мусовић и тим менаџер Сања Рељић.

 

РАСПОРЕД И САТНИЦА ГРУПЕ „Ц“

 

  1. јул: Србија – Словенија (18:30), Мађарска – Белгија (20:45).
  2. јул: Србија – Белгија (16:15), Словенија – Мађарска (18:30).
  3. август: Србија – Мађарска (14:00), Словенија – Белгија (18:30).