Мушка јуниорска 3х3 репрезентација Србије отпутовала је данас у италијански Риети, где ће током предстојећег викенда (3. и 4. август) учествовати на квалификационом турниру за учешће на ФИБА 3х3 У18 Евро купу (Европском првенству).

Пут Италије кренули су следећи играчи: Новак Голе, Лука Новаковић, Лука Шаренац и Душан Симјановски, уз стручни штаб који чине Марко Ждеро – тренер 3х3 јуниорске репрезентације, Данило Лукић – тренер мушких 3х3 репрезентација, као и селектор мушких 3х3 репрезентација Горан Војкић.

Квалификациони турнир у Риетију је један од три који се овог викенда играју у Европи (преостала два су у Мађарској и Француској). Како је ФИБА 3х3 ове године променила систем квалификација за Европско првенство, учешће из квалификација ће обезбедити укупно шест екипа – по две најбоље из сваке квалификационе групе. На квалификационом турниру у Италији учестововаће девет екипа у мушкој конкуренцији.

Наша јуниорска репрезентација се налази у групи Б уз репрезентације Шпаније, Велике Британије и Холандије. Најбоље две екипе из групе ће обезбедити пласман за „мало полуфинале“. чији ће победници бити екипе које су се пласирале на Европско првенство.

Прву утакмицу јуниори Србије играју у суботу против Шпаније од 17.20 часова, а другу истог дана од 19.20 против Велике Британије. У недељу је од 18.20 сати противник Србије екипа Холандије, после чега ће у случају пласмана међу две најбоље екипе у групи Србија играти за пласман на Европско првенство своју утакмицу од 20.50 или 21.15 часова (у зависности од позицији на табели у групи Б).

Сви директни преноси утакмица из Риетија могу се пратити на званичној веб страници квалификационог турнира на адреси:

http://www.fiba.basketball/europe/3x3U18/2019/Italy

као и на званичном „јутјуб“ ФИБА каналу

https://www.youtube.com/user/3x3planet