Мушка јуниорска 3х3 репрезентација Србије отпутовала је данас у мађарски Солнок, где ће током предстојећег викенда (4. и 5. август) учествовати на квалификационом турниру за учешће на ФИБА 3х3 У18 Евро купу (Европском првенству).

Пут Мађарске кренули су Милош Антић (учесник и прошлогодишњег Евро купа где је са репрезентацијом освојио пето место), Немања Станковић, Његош Миловић и Лазар Грбовић, уз селектора мушких 3х3 репрезентација Горана Војкића.

Квалификациони турнир у Солноку је један од три који се овог викенда играју у Европи (преостала два су у Италији и Француској), а у квалификацијама се за 11 места која воде на Евро куп, који ће се одржати у Дебрецину од 31. августа до 2. септембра, бори 30 европских репрезентација (Мађарска је као домаћин аутоматски обезбедила учешће). Сваки од квалификационих турнира даће по четири учесника на завршној смотри, осим овога на коме учествује Србија. Турнир у Солноку даће само три учесника, осим у случају да домаћин Мађарска заврши као једна од прве три репрезентације на квалификационом турниру (тада би и четвртопласирана екипа обезбедила учешће на Евро купу).

На квалификационим турнирима су екипе подељене у две групе од по пет екипа. Србија се налази у групи А уз екипе Шпаније, Израела, Естоније и Грузије. Првопласирана екипа из сваке групе аутоматски обезбеђује пласман на Евру куп, док другопласирана и трећепласирана екипа у групи настављају такмичење у баражу у борби за преостала места која обезбеђују визу за ЕП.

Прву утакмицу наши јуниори играју у суботу против Грузије од 15.00 часова, а другу истог дана од 21.40 против Шпаније. У недељу је од 14.00 сати противник Србије екипа Израела, да би последњу утакмицу у групи играли против Естоније од 18.00 часова.

Сви директни преноси утакмица из Солнока могу се пратити на званичној веб страници квалификационог турнира на адреси:

http://www.fiba.basketball/europe/3x3U18/2018/Hungary

као и на званичном „јутјуб“ ФИБА каналу

https://www.youtube.com/user/3x3planet