Мушка јуниорска 3х3 репрезентација Србије пласирала се у четвртфинале ФИБА 3х3 У17 Европског првенства које се одржава у престоници Португалије – Лисабону. Наши јуниори су имали половичан успех у својим мечевима у групи, али им је то било довољно за пласман у елиминациону фазу.

Прва утакмица коју су 3х3 јуниори Србије била је против репрезентације Русије која је поражена резултатом 21:8. Од првог минута наш тим је наметну свој стил и ритам игре, а резултатска предност је повећавана из минута у минут. Најефикасаснији у репрезентацији Србије били су Митровић (1 „двојка“) и Панишић са по 6 постигнутих поена, Шупут је убацио 5, а Бурсаћ 4 (1) поена. Овом убедљивом победом је Србија и пре свог следећег меча обезбедила пласман у даљу фазу такмичења.

Противник Србије у другом мечу била је репрезентација Украјине, која је на ФИБА У18 Светском првенству које је одржану у августу у Мађарској заузела пето место. Управо за то искуство које су понели са тако великог такмичења је екипа Украјине и била боља од наше. Од првог тренутка је виђена права „рововска“ борба јер су обе екипе играле изузетно агресивну одбрану. Србија је боље почела и водила у првом делу меча, да би већ половином утакмице Украјина ухватила прикључак. Од тог тренутка се екипе смењују у минималном вођству, али уз велики број направљених фаулова са обе стране (на утакмици је укупно било досуђено 25 фаулова) ипак Србија у последњем минуту губи утакмицу. Коначан резултат је гласио 18:15 за Украјину. У тиму Србије највише поена постигао је Митровић 6 (1), потом Бурсаћ 5 (2), док је Шупут постигао 3, а Панишић један поен.

Овим поразом Србија је заузела друго место у групи, а противник ће јој у четвртфиналу бити првопласирана екипа групе Ц у којој се налазе екипе Словеније, Белорусије и Израела. Утакмице ове групе подељене су два дана, те је једини данас одигран меч између Словеније и Белорусије где је Словенија славила, а преостали мечеви ће бити одиграни сутра (у суботу 18.септембра), након чега ће се знати коначан пласман екипа у групи.

Јуниори Србије ће свој меч четвртфинала, у сваком случају, играти у недељу (19.септембра) од 18.05 часова (по српском времену).

Подсећамо да се све утакмице ФИБА 3×3 јуниорског првенства могу пратити на официјелном ФИБА 3×3 “јутјуб” каналу на адреси:

https://www.youtube.com/c/FIBA3x3,

као и на на званичном сајту првенства на адреси:

http://www.fiba.basketball/3x3U17Europe/2021